Gerd kan bli Norges mektigste kvinne

Hjelpepleieren og fiskeren Gerd Kristiansen blir trolig valgt som ny LO-sjef til våren.

KAN BLI LO-LEDER: Gerd Kristiansen, nestleder i LO. Foto: Gunnar Hultgreen
KAN BLI LO-LEDER: Gerd Kristiansen, nestleder i LO. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og hans hoff har slett ikke bare gode minner når LO og Gerd bringes på banen. Om noen få måneder — i begynnelsen av mai 2013 — blir Gerd fra Nord-Norge etter alle solemerker valgt som ny leder av landsorganisasjonen.

Det er ikke omstridte Gerd-Liv Valla som gjør et sensasjonelt «comeback».

Men hjelpepleieren og tidligere fiskebåtarbeider Gerd Kristiansen (57) som overtar en av de viktigste og mektigste jobbene i Norge.

- Hvis jeg blir valgt, må nok Jens regne med andre arenaer enn turer rundt Sognsvann. Det er ikke akkurat min stil, slår Gerd Kristiansen fast.

Blir hun valgt — slik mange i LO tror — lover hun å bli en kompromissløs sjef.

- Jeg er kompromissløs for det jeg tror på.

Rettigheter - Det viktigste for meg vil være arbeidspolitikk generelt. Og å kjempe for de rettighetene arbeidsfolk har i Norge. Vi ser stadige angrep på arbeidsfolks rettigheter. LO har ikke noe å gi når det gjelder arbeidstid, pensjon og sosial dumping. Deltidsarbeid er også problematisk, vi må legge til rette slik at flest mulig kan få heltidsstillinger, sier Gerd Kristiansen.

- Selvfølgelig skal vi i fagbevegelsen være med og diskutere endringer, men vi gir ikke fra oss rettigheter som vi har forhandlet fram.

- Vi må se på pensjonsordningene i privat sektor, som for noen ikke er gode nok. Mange faller også utenfor ordningen med avtalefestet pensjon (AFP), noe som rammer spesielt deltidsarbeidende kvinner.

De rødgrønne Skarpe tunger vil ha det til at Jens Stoltenberg og ledelsen i Arbeiderpartiet aldri sov godt, så lenge Gerd-Liv Valla regjerte på Youngstorget.

Gerd Kristiansen legger ikke skjul på at hun og LO skal gjøre alt som er i fagbevegelsens makt for å beholde den rødgrønne regjeringen.

Gerd Kristiansen

* Gerd Kristiansen (57) er født og oppvokst i Harstad.

* Blir etter alle solemerker valgt som ny leder av LO på kongressen i mai. Utdannet hjelpepleier og jobbet i mange år med psykiatri.

* Har vært nestleder i både Fagforbundet og LO.

* Utdannet ved det prestisjefylte Sjefskurset ved Forsvarets Høyskole.

Kilde: Dagbladet

 - Dagens regjering gagner våre medlemmer, det vil ikke en borgerlig regjering gjøre. Venstres Trine Skei Grande viste de borgerlige partienes sanne ansikt da hun utbasunerte at hun ble kvalm av LO.

- Et borgerlig regime vil svekke arbeidsmiljøloven, det vil bli fleksibilitet på arbeidstakernes bekostning, oppsigelsesvernet blir svekket og det vil ikke bli ordning på deltidsspørsmålet. Sykelønnsordningen vil de forsøke å svekke. Det aksepterer vi ikke, sier Gerd Kristiansen.

Fisker Harstad-jenta begynte som ufaglært i yrkeslivet i 1974, før hun tok hjelpepleierutdanning og jobbet i flere år på et psykiatrisk sykehus i Nord-Norge. Gerd Kristiansen har også jobbet som loddefisker i Barentshavet, og har hatt skitt på støvlene.

- Tidlig på åttitallet var jeg med og forliste utenfor Kiberg. Vi hadde heldigvis kjøpt inn nye overlevingsdrakter.

- Flere av gutta havna i vannet, men jeg kom på en flåte. Vi ble reddet, og da vi kom til Kirkenes, skulle vi få nye klær.

- Vi lukta jo død og fordervelse, under overlevingsdrakta hadde vi illeluktende loddeklær. Ekspeditøren i klesbutikken slo meg på rumpa og sa:

«Kom her gutten min, så skal jeg vise deg noe pent».

- Han ble lang i maska da jeg fikk av meg klærne, og han oppdaget at jeg ikke var en spedbygd mann.

Forbilde Gerd Kristiansen fnyser av påstander om at LO bare tenker på sine egen medlemmer.

- Vi er en arbeidstaker- og samfunnsengasjert organisasjon som tar ansvar. LO er og skal være opptatt av at bedrifter har lønnsomhet og har livets rett. Det må vi være med og legge forholdene til rette for.

Kristiansen er opptatt av Forsvaret og Heimevernet. Hun har i flere år vært leder for Landsrådet for HV.

OMSTRIDT :  Mens Gerd-Liv Valla var omstridt, blir Gerd Kristiansen sett på som en lagspiller..
Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMSTRIDT : Mens Gerd-Liv Valla var omstridt, blir Gerd Kristiansen sett på som en lagspiller.. Foto:Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

LOs nye sjef har et politisk forbilde — Gro Harlem Brundtland.

- Dagens kvinner nyter godt av det fantastiske arbeidet Gro utrettet for likestilling i Norge.

- Er du glad i makt?

- Makt er ikke noe skjellsord for meg. Jeg vil ha makt for å være med og skape forandring i samfunnet, sier Gerd Kristiansen.

FORBILDE: Gro Harlem Brundtland er Gerd Kristiansens politiske forbilde. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FORBILDE: Gro Harlem Brundtland er Gerd Kristiansens politiske forbilde. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer