Gerd Kristiansen enstemmig innstilt

Velges til ny LO-leder i ettermiddag.

MEKTIG: Gerd Kristiansen blir en av Norges mektigste kvinner når hun nå blir valgt til LO-leder. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MEKTIG: Gerd Kristiansen blir en av Norges mektigste kvinner når hun nå blir valgt til LO-leder. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i går kveld innstiller valgkomiteen Gerd Kristiansen (57) som ny LO-leder.

Valget foregår kl 15 i dag.
Hennes motkandidat Tor-Arne Solbakken blir 1. nestleder, mens Fellesforbundets Hans Christian Gabrielsen blir 2. nestleder.

Gerd Kristiansen har vært nestleder i LO siden 2009. Hun er utdannet hjelpepleier og har jobbet på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Valgkomiteen har hatt en stri tørn før de i morges hadde innstillingen klar. Maktkampen på LO-kongressen om hvem som skal bli Roar Flåthens arvtaker betegnes som rå.

Rett etter klokka 12 i dag kom også bekreftelsen svart på hvitt fra valgkomiteen: I tilegg til ledertroikaen Kristiansen, Solbakken og Gabrielsen, blir Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor førstesekretær.

Utilbørlig press Søndag ettermiddag ble det kjent at Gerd Kristiansen har gitt valgkomiteen beskjed om at hun er Fagforbundets eneste kandidat til LO-ledelsen, og at hun bare er aktuell til lederjobben.

Flere på kongressen sier de opplever dette som et utilbørlig press på valgkomiteen. Det antas at Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen var strategen bak dette trekket.

-Davidsen driver et høyt spill. Det er ikke bare bare å overse et så sterkt press fra LOs desidert største forbund, sier Sture Arntzen, forbundsleder i Handel og Kontor til VG.

Største forbund Fagforbundet har 332 000 medlemmer og en tredjedel av delegatene på kongressen. En LO-ledelse uten Fagforbundet vil ikke være representativ for LOs sammensetning, og dermed kunne svekke LOs slagkraft.

Overfor Dagbladet blir det presisert at Fellesforbundet ikke på noen måte har inngått noen deal med Fagforbundet, og ikke vil binde opp delegater.

LOs beste Kilder sier til Dagbladet at i den situasjonen som er oppstått, er Fellesforbundet opptatt av LO-fellesskapets beste.
Handel og Kontor, LO Stat og NTL har på forhånd lansert sin støtte til Solbakken, og har låst sine posisjoner, mens Fellesforbundet ikke har tonet flagg.

Overfor Dagbladet blir det understreket at det viktigste er å finne en løsning som hele LO kan leve med.

Da innstillingen fra valgkomiteen ble lagt fram, dukket det flere nye navn opp. Sekretærer og varamedlemmer til LO-sekretariatet blir Terje Olav Olsson (El & It), Trude Tinnlund (Fellesforbundet), Are Tomasgard (Industri Energi) og Renée Rasmussen (Musikernes fellesorganisasjon).