Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gerd Kristiansen krever lik pensjon

Lik pensjon for menn og kvinner må bli kampsak for LO i lønnsoppgjøret, mener LO-leder Gerd Kristiansen

PENSJON:  LO-leder Gerd Kristiansen vil bruke årets lønnsoppgjør for at kvinner og menn skal få lik pensjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PENSJON: LO-leder Gerd Kristiansen vil bruke årets lønnsoppgjør for at kvinner og menn skal få lik pensjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At pensjon blir tema i lønnsoppgjøret er det ingen tvil om, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Forhandlingsmotpart NHO nekter imidlertid, og det er uenighet internt i LO om hvor hardt pensjon skal kjøres fram som krav. Likevel er LO-lederen krystallklar på at LO uansett kommer til å ta opp pensjonsspørsmålet under vårens lønnsoppgjør.

Siden kvinner i snitt lever mellom tre og fire år lenger enn menn, vil kvinnelige pensjonister i snitt få tre til fire flere år enn menn der de må klare seg uten tjenestepensjon.

I noen tjenestepensjonsordninger må arbeidsgiver betale en høyere pensjonspremie for kvinner enn for menn, slik at de får like livsvarige årlige pensjonsutbetalinger.

Disse ulikhetene vil LO-lederen ha slutt på, og hun mener det kan løses dersom NHO går med på å etablere brede, kollektive pensjonsordninger med like mange kvinner som menn.

Om NHO ikke går med på å etablere brede pensjonsordninger, mener Kristiansen at politikerne må på banen og sørge for regelendringer.

- I Norge har vi tradisjon for at hvis vi har behov for det så går vi samlet til regjeringen og ber om enten penger eller bistand. Denne gangen kunne det for eksempel vært å be om en lovendring, sier LO-lederen.

(NTB)


Hele Norges coronakart