- Gerd-Liv Valla snudde livet mitt på hodet

Ingunn Yssen følte seg truet av Gerd-Liv Valla.

_MOBBET VEKK: Ingunn Yssen sa opp jobben i LO etter det hun mener var langvarig mobbing fran LO-leder Gerd-Liv Valla. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
_MOBBET VEKK: Ingunn Yssen sa opp jobben i LO etter det hun mener var langvarig mobbing fran LO-leder Gerd-Liv Valla. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Jeg ble trakassert av Gerd-Liv Valla. Hun snudde livet mitt på hodet. Det var et svik fra en av mine egne».
Slik innledes forordet i Ingunn Yssens 223 sider lange bok.

Yssen skriver at boka er ment som en håndsrekning til alle dem som har opplevd noe liknende.
«En historie om hvordan du kan reise deg, forlate din plageånd og få tilbake kontrollen over ditt liv».

Yssen lanserer i dag boka «Vi kan alle bli den lille» der hun forteller om konflikten med LO-leder Gerd-Liv Valla. I dag er det nøyaktig to år siden Valla gikk av som LO-leder etter mobbeanklagene fra Yssen.

Yssen var internasjonal sekretær i LO og følte seg mobbet av LO-lederen. Valla hevdet selv at Yssen ikke presterte godt nok i jobben.

- Presset til å søke ny jobb
Konflikten ble landskjent da Yssen sa opp jobben i full offentlighet gjennom et brev publisert i VG 10. januar 2007, der hun redegjorde for mobbingen hun følte seg utsatt for.

Fra morgenen 10. januar 2007 skriver Yssen:
«Tekstmeldingene raste inn fra klokka halv seks. Det kimet ustanselig i mobilen. (...) Helvete hadde brutt løs».

Yssen forteller blant annet om et personlig oppvaskmøte hun og Valla hadde 14. august 2006. Hun følte seg presset til å søke plass på Forsvarets høgskole:

«På en halvtime hadde Forsvarets høgskole gått fra å være en sak til besvær for Valla til å bli et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Jeg sa nei... ...Valla konkluderte med at vi, det vil si jeg, fikk tenke på saken. Jeg vet hvor mannen din jobber, nevnte hun også», skriver Yssen.
På denne tiden var Yssens mann ansatt i FAFO, der Valla var styreleder. Yssen skriver at hun oppfattet bemerkningen som en trussel.

Da Valla innkalte til pressekonferanse samme dag som Yssen hadde gått ut i VG, imøtegikk hun påstandene i oppsigelsesbrevet. Hjemme i leiligheten satt Yssen og fulgte med på fjernsyn:

«På meg, som satt alene og så på tv, virket det som om hun greide seg bra. Jeg syntes hun var skremmende, men samtidig god».

Ingen konfronterte Valla
Men Yssen tar ikke bare et knallhardt oppgjør med Valla, hun går også til frontalangrep over de som var mest opptatt egen makt og posisjon, og som mente «at den svakeste er den plagsomme som skal stå til rette og helst fjernes».

«Ikke en av forbundslederne ville ta ordet i offentligheten. (...) Jeg var ikke overrasket. Dette var LO slik jeg kjente systemet.»

Hele organisasjonen i LO får hard medfart i boka. Yssen mener Vallas lederstil hadde støtte i organisasjonen og at tillitsvalgte meldte at de hadde opplevd lignende episoder som Yssen.

«LO tok aldri et oppgjør med Vallas lederstil, som hadde rammet meg og andre — ikke engang etter at sjokket var over. Kritikken av LO for at de hadde nedsatt en ekstern granskningskommisjon, ble videreført fra mange hold. LOs egne tillitsvalgte — som Stensrud og Lekang — bekreftet at de hadde opplevd noe lignende som meg. I tillegg til disse to hadde tre andre fortalt Torstein Tranøy at de hadde sagt opp stillingene sine hvis Valla hadde blitt sittende. Likevel forble det taust i LO. De offentliggjorde ikke Fougner-rapporten, og vi fikk aldri et samlet bilde av hva de faktisk hadde gjort for å imøtegå kritikken fra utvalget av mangelfulle arbeidsmiljørutiner,» heter det i boka.

Skuffet over Jens
Yssen gir også uttrykk for at hun savnet mer støtte fra det politiske miljøet og Ap. Hun skriver at hun syntes Jens Stoltenbergs avgjørelse om ikke å kommentere det han oppfattet som en personalsak var klok. MEN:

«hvor klokt var det å gå tur med Valla også denne søndagen, den 14. januar? Disse turene hadde jo en stor symbolsk betydning i arbeiderbevegelsen, de minnet om de gode gamle dager med kaffe på bål og gode faglig-politiske samarbeidssamtaler. Det var klart turen ville opfattes som støtte; slik oppfattet jeg det».

Yssen antyder at hun mener Jens godt kunne latt være å gå den omstalte søndagsturen med Valla.

«At det var holkeføre forsterket bare det symboltunge ved turen. Ingen andre gikk tur den dagen, men Valla gjorde det, mens hun støttet seg på Jens».

Gerd Liv Valla kom i oktober 2007 med boka «Prosessen», der hun forteller sin versjon av saken.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

GIKK AV: Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder etter at et granskingsutvalg (Fougner-rapporten) kom med hard kritikk av henne i Yssen-saken. LO-lederen på pressekonferansen i Folkets Hus i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX
GIKK AV: Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder etter at et granskingsutvalg (Fougner-rapporten) kom med hard kritikk av henne i Yssen-saken. LO-lederen på pressekonferansen i Folkets Hus i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer