KAFFE OG BLØTKAKE: Gerdt Henrik Vedeler (90) liker å ta med Irene på bilturer og dra på kafeer for å spise bløtkake og drikke kaffe. Nå håper han flere vil gjøre som ham. Video: on Carlstedt /Nøtterøy kommune Vis mer Vis mer Vis mer

Behandling for demente:

Gerdt Henrik (90) med spesiell date hver uke: - Skal holde på til jeg selv blir dement

Å være aktivitetsvenn krever ikke mye kunnskap. Det holder å ha en interesse, eller like å snakke med mennesker. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Min favoritt er å dra på kafebesøk og spise bløtkake og drikke kaffe, sier Gerdt Henrik Vedeler til Dagbladet.

Han fyller 90 år i dag, og har vært aktivitetsvenn for personer med demens i Nøtterøy kommune i et halvannet år.

Han møter Irene som bor på Bjønnesåsen bo- og aktivitetssenter og Smidsrød helsehus én gang i uka.

- Hun er veldig hyggelig å prate med, og det er lett å kommunisere, sier 90-åringen.

  • Se video øverst i saken.

- Viktig medisin

Han synes det er et flott tiltak, som bidrar til at personer med demens får komme seg ut og prate med andre folk en mennesker kledd i hvitt på institusjonen.

- Sosial stimulering er en veldig viktig «medisin» for en med demenssykdom. Her kan alle bidra, ung som gammel, sier han.

Trenger flere

Midler til prosjektet fikk de etter TV-aksjonen i 2013 for Nasjonalforeningen for folkehelse, og de første kursene startet for to år siden. Total er det 127 kommuner som er med på dette.

«ET MIRAKEL»: Faren til Lisa Abeyta sluttet å snakke etter fem år med Alzheimer. Det var inntil han fikk være alene med familiehunden deres en ettermiddag. Video: Lise Abeyta Vis mer

Håpet er at flere vil melde seg som aktivitetsvenn.

- Vi merker stor forskjell på pasientene etter dette prosjektet. De er i bedre humør og mer energi. Vi jobber for å gi flere gode dager, i stedet for å fokusere på sykdom og medisiner, sier Jon Carlstedt, kommunikasjonsrådgiver i Nøtterøy kommune.

De laget videoen, som du kan se øverst i saken, og publiserte den på Facebook. Allerede har den blitt delt over 100 ganger.

Gode venner

I dag har Irene allerede ringt å gratulert 90-åringen. De har blitt gode venner.

- Det er ikke så mye som skal til, du trenger ikke å holde på med oppfølging og slik. Du trenger bare å være sammen med dem, sier Vedeler.

Og selv om han begynner å dra på åra, vil han fortsette å være aktivitetsvenn så lenge helsa holder.

- Dette skal jeg fortsette med til jeg selv blir dement og havner på sykehus, sier han og skratter.

BARE PÅ TULL: Sykepleieren som ga en dement 100-åring en lapdance i USA sier at det bare var for moro skyld, og at de pleide å tulle med hverandre. Nå er hun tiltalt for overgrep. Video: Sandysky Police Department / CNN. Vis mer