Gerhardsen: Visste ikke om medlemsjukset

Tidligere AUF-leder Rune Gerhardsen kjente ikke til at det ble drevet med såkalt forskuttering av medlemskontingenter i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere byråds- og AUF-leder Rune Gerhardsen forklarte seg i bedragerisaken i Oslo Byrett i dag. Men tidligere generalsekretær i AUF, Ståle Dokken, fortalte i byretten at han var med på å betale medlemskontingenter fra egen lomme for folk som ville være medlemmer i Buskerud AUF fra 1986. Han hadde ingen betenkeligheter med fremgangsmåten som skjedde mens Jens Stoltenberg var AUF-leder. - Jens Stoltenberg jobbet med politikken, jeg med organisasjonen, sa han.

Idealister

Dokken mente at det krevdes en god porsjon idealisme å forskuttere. Det ble forskuttert for medlemmer i fylkeslagene i Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Aust-Agder mens han var AUF-sekretær. - Vi forskutterte for 300-400 medlemmer fra år til annet, sa Dokken som i romjula i flere år hjalp sitt fylkeslag med medlemsverving og innkreving av kontingenter. Ifølge ham var det aldri på tale å bruke fylkeslagets penger til forskuttering. Det ble gjort avtaler med det enkelte medlem om å legge ut for kontingenten, og den enkelte innkrever sørget for at medlemmet betalte kontingenten senere. - De fleste betalte, sa han. - Mange av de sentrale i AUF betalte ikke kontingenten, fortalte Gerhardsen som husket en AUF-leder som skulle gjenvelges på et årsmøte, men som ikke hadde betalt. Saken ble ordnet på stedet.

EF-kampen

På Gerhardsens tid som leder i 1973 og 1974, opererte AUF med et medlemstall på 26.000 som omfattet organisasjonens kontaktnett. Men bare 2.987 betalte medlemskontingent. Den gang fantes ikke de samme støtteordninger som ligger til grunn for AUF-saken i byretten. Medlemstallet spilte liten rolle, den politiske aktiviteten var det avgjørende, ifølge ham. Den tidligere byrådslederen Gerhardsen fortalte om byrådets behandling av Oslo kommunes opprydding i medlemsrotet i 1992, en behandling som han mente ble gjort på en ordentlig måte. Under oppryddingen av medlemsrotet i 1995 var han inhabil. (NTB)