Gerhardsen vraket av Oslo Ap.

Rune Gerhardsen tapte avstemningen om en sikker 5. plass på Oslo Arbeiderpartis Stortingsvalgsliste. 29 år gamle Ragnar Bøe Elgsaas fikk 132 stemmer, mot Gerhardsens 122 stemmer. En stemte blankt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere leder i Oslo Ap. og byrådsleder i Oslo, Rune Gerhardsen, er ikke ønsket på en av de fem første plassene til Oslo Arbeiderparti foran Stortingsvalget til høsten.

Rune Gerhardsens solo-løp for å sikre seg en plass på Stortinget holdt på å føre fram, men bare nesten.

29 år gamle Ragner Bøe Elgsaas fikk femteplassen. For de fleste er Bøe Elgsaas best kjent fra AUF-skandalen i Oslo, der ungdomspartiet lurte til seg for mye offentlig støtte ved å ha fiktive medlemmer. Bøe-Elgsaas ble dømt sammen med Anders Hornslien og Bjørn Jarle Røberg-Larsen.

Trekker seg fra 7. plassen

Gerhardsen trekker seg fra syvendeplassen.

- For mitt vedkommende er det ikke naturlig å stå på 7. plass. Plassen er ikke sikker, sier Gerhardsen. Han synes han har en bakgrunn i partiet som gjør at han burde kommet lenger opp på listen.

- Nå får det greie seg, sa Gerhardsen til Dagbladet.no før han gikk på talerstolen og offentliggjorde at han trakk sitt kandidatur.

Gerhardsen ser det ikke naturlig å delta i valgkampen for Arbeiderpartiet. Men han har en rolle i sitt lokallag.

På spørsmål om hva han synes om at Bøe Elgsaas ble valgt framfor ham selv sier Gerhardsen:

- Jeg er uroet.

Han sier han er forferdelig skuffet over å ha tapt med 10 stemmer for ungdomskandidaten.

- Jeg hater å tape, men vil riste det av meg til i morgen, sier Gerhardsen.

Har du noe råd til politikerne i Arbeiderpartiet?

- Gå mer på pub og mindre på møter, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet.no.

Han mener det ville vært naturlig å la velgerne avgjøre hvem som fikk plass på Stortinget. I dag har ikke du som velger mulighet til å gjøre om på rekkefølgen på partilistene ved Stortingsvalg.

- Inspirerende at jeg vant

- Jeg synes det er spennende og inspirerende at jeg vant, sier Ragner Bøe Elgsaas til Dagbladet.no etter at han hadde sikret seg 5. plassen. Men rett før resultatet var klart ble han stående alene, mens journalister og tv-kameraer var rettet mot Rune Gerhardsen.

- Det var ingen rundt meg. Det er klart at Rune har vært en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Jeg håper han fortsatt vil være engasjert, sier Bøe Elgsaas, som er enig med Rune Gerhardsen i at det er viktig å profilere seg i media.

Anbefalte seg selv

Rune Gerhardsen tok selv ordet og anbefalte seg selv som kandidat til 5. plassen til Stortingsvalget.

- Jeg er åpenbart en gammel mann som har irritert de fleste av dere. Det er en uskreven regel at man ikke selv presenterer seg, det synes jeg er pussig. Vi vinner bare på å snakke godt og klokt om Ap. og fortelle hvordan vi skal styre landet,

Gerhardsen har fått sterk kritikk for sin aktive bruk av mediene før nominasjonsmøtet.

- Herregud, sa han, og pekte mot de fremmøtte journalistene. Skal vi forholde oss passivt eller skal vi ha en strategi for å bruke mediene som medspillere. Jeg vil snakke med mennesker som ikke har vokst opp med sosialdemokratiet. Vi må vinne mennesker med intellektet. Jeg har altså brutt en uskreven regel og er slett ikke sikker på at det har vært lurt.

Gerhardsen høstet stor applaus i salen. Nesten 30 personer hadde valgt å holde innlegg før avstemningen.

<B>KASTET Rune Gerhardsen gikk på talerstolen for å snakke seg inn på Stortinget, men delegatene hørte ikke etter. De kastet ham.
<B>VALGT: Ragnar Bøe Elgsaas fikk femteplassen på Oslo Arbeiderpartis liste til høstens Stortingsvalg.