Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gerhardsens skatteflause

Ap og SV vil innføre eiendomsskatt hvis de vinner Oslo-valget i høst. Men Finansdepartementet kan stoppe planene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen fra Ap og SV er å legge takseringsrunden fra 1985 til grunn ved innføringen av eiendomsskatten, men at kommunen etter hvert vil foreta en ny taksering.

Da Rune Gerhardsen var byrådsleder på 90-tallet tok han inn over 500 millioner kroner i eiendomskatt, nå tror han det skal være mulig å få inn 700-800 millioner kroner i året.

- Et overgrep

Men det er ikke sikkert det blir så lett:

- Oslo kan godt innføre eiendomsskatt igjen, men da må det foretas en ny taksering av hver enkelt bolig først. Takstene fra 80-åra er ikke egnet som grunnlag for gjeninnføring av eiendomsskatt. Loven om eiendomsskatt gir ikke adgang til det, sier ekspedisjonssjef Thorbjørn Gjølstad i skattelovavdelingen i Finansdepartementet.

Gerhardsen er ikke enig:

- Dette er et politisk spørsmål. Det vil være et overgrep mot demokratiet dersom embetsverket i Finansdepartementet skulle stoppe gjeninnføringen av eiendomsskatt, sier han.

Dersom Ap og SV likevel kommer til å sette skatteplanen ut i livet, vil ikke bare de planlagte skatteinntektene utebli de første åra. Mange titalls millioner må punges ut for å finansiere en ny taksering av Oslos eiendommer.

Koster 80 mill.

Spesialrådgiver Geir Thorsnæs i byrådsavdelingen for finans og plan i Oslo var sentral i arbeidet med den forrige takseringen på 80-tallet. Dette arbeidet lå til grunn for eiendomsskatten Ap/SV-byrådet krevde inn på 90-tallet.

- Det var et tidkrevende arbeid. Vi brukte flere år, og det kostet den gangen over 40 millioner kroner, sier Thorsnæs.

I dag anslås det samme arbeidet til å koste nær det dobbelte. I sin ytterste konsekvens vil et eventuelt nytt rødt byråd i Oslo måtte bruke opp mot 80 millioner kroner før de etter flere år kan begynne å trappe opp eiendomsskatten.

DÅRLIG PLAN? Rune Gerhardsen vil innføre eiendomsskatt, men kan ende opp med å måtte finansiere en rådyr taksering av eiendommene i Oslo for å få det til.