Gerilja og diplomati

WIEN (Dagbladet): Da utenriksminister Knut Vollebæk møtte OSSE-landenes ambassadører i Hofburg-slottet i Wien i går, startet han talen sin med å rose OSSEs forhandlere, Jugoslavias president Slobodan Milosevic og UCK-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er fornøyd med at UCK forhandlet seriøst med oss, med det mål å finne en løsning som ikke førte til mer vold og bruk av makt, sa Vollebæk. Med disse ordene markerte han fangedramaets viktigste konsekvens: Fra nå av er det ikke mulig å finne en løsning på krisen i Kosovo uten å ta geriljaen med på råd.

  • Ved å ta de åtte serbiske soldatene til fange, behandle dem i samsvar med krigens folkerett og slippe dem løs etter forhandlinger, har UCK tvunget Milosevic til å forholde seg politisk, ikke bare militært, til en geriljagruppe som har full uavhengighet for Kosovo som sitt endelige mål. Det gjenstår imidlertid å se om serberne oppfyller en angivelig underhåndsavtale om å løslate ni kosovoalbanske fanger innen ti dager. Dette kan bli et meget høyt spill med Milosevics gode vilje, og onsdagens løslatelse kan vise seg å bli bare en utsettelse av nye kamphandlinger. En løslatelse av UCK-fanger vil være en dramatisk endring i serbisk politikk, selv om serberne aldri vil innrømme at de har utvekslet fanger med geriljaen.
  • For OSSEs del er løslatelsen et bevis på at organisasjonens - og det norske formannskapets - suksess først og fremst blir målt i evnen til å løse akutte kriser. Lederen for OSSEs observatørkorps, den amerikanske diplomaten William Walker, holdt den direkte kontakten med UCKs representanter. Vollebæks aller viktigste oppgave var å formane Milosevic til samarbeid og til ikke å angripe. I Beograd fikk utenriksministeren også et generelt løfte fra Milosevic om samarbeid med OSSE. Denne gangen holdt Milosevic ord, men han har tidligere vist et høyst fleksibelt forhold til det å holde avtaler.
  • Avtalen med UCK løser ingen av de grunnleggende problemene i Kosovo. Når alt er galt, kan selv det gode gjøre vondt verre. For UCK kan det være fristende å gå til nye aksjoner for å oppnå politiske målsettinger. Men neste gang er det ikke sikkert at geriljaen har et tilsvarende spillerom før blodbadet er et faktum. Samtidig fortsetter serberne å bryte forutsetningene i avtalen mellom Richard Holbrooke og Milosevic fra i fjor høst. - Det er urovekkende at løftene fra Milosevic om å trekke serbiske styrker tilbake til kasernene ikke er overholdt, sa NATOs øverstkommanderende for Europa, general Wesley Clark, samme dag som gislene ble løslatt.
  • Vollebæk sa i går at det haster med å finne en politisk løsning for Kosovo. I talen sin oppfordret han kosovoalbanske ledere til å samle seg i en felles tilnærming til politiske forhandlinger. Fredsplanen til meklerne Hill og Petritsch bygger på en forutsetning om begrenset selvstyre for Kosovo. Det er en avgrunn mellom dette utgangspunktet og UCKs krav om full uavhengighet. Motsetningene er sterke mellom UCK og den moderate kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova. Drapsbølgen som har rammet moderate kosovoalbanere, sist da en nær medarbeider av Rugova ble myrdet på mandag, gjør det vanskelig å se hvordan kosovoalbanerne skal finne en felles plattform.
  • Faren for en humanitær tragedie er heller ikke over. Da Vollebæk besøkte landsbyen Pudojevo tirsdag, hadde de siste landsbyboerne flyktet samme morgen. Bak OSSEs konvoi satt kameratene Lah Bajgora (15) og Agron Hasani (14) på en hestekjerre. De hadde vært tilbake for å hente et par sofaer og en komfyr. Husdyrene måtte bli igjen. For øyeblikket er det minst 180000 flyktninger i Kosovo. I tillegg vendte 110000 kosovoalbanere tilbake fra fjellene etter kampene i fjor høst. Mange av dem fant hjemmene sine i ruiner.
  • Åtte serbiske soldater er sluppet fri. Hundretusener av kosovoalbanere er fremdeles fanget mellom de uforenlige drømmene om serbisk storhet og albansk uavhengighet.