Geriljaen fordrevet- ikke knust

BERLIN (Dagbladet): Det makedonske flagget vaiet i går over den gamle osmanske borgen Tetovo Kale. Geriljastillinger i åsene var rømt i all hast. UCK hadde forlatt maskingevær og bombekastere i veikanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalister som besøkte det forlatte hovedkvarteret for UCK i fjellandsbyen Selce, fant det tomt, meldte nyhetsbyrået AFP. Men det fantes ikke tegn til makedonske regjeringsstyrker i landsbyen.

Samtidig flyktet hundrevis av albanere over grensa inn i Kosovo, etter tolv timers vandring gjennom snøkledde fjellpass. Minst 30000 mennesker har så langt flyktet fra kampene i Makedonia.

Flere landsbyer er så godt som tomme for mennesker. I landsbyen Gajre ble journalister møtt av brannherjede hus, bilvrak fulle av kulehull og etterlatt buskap som streifet rundt husene.

Etappeseier

Men regjeringstalsmennene i hovedstaden Skopje dempet likevel etter hvert sine første uttalelser om at UCK-geriljaen var bortimot utryddet.

Den albanske geriljaen er fordrevet fra åsene over Tetovo, men den er neppe knust. Regjeringsstyrkene har vunnet en etappeseier, men ikke triumfert. Mange av geriljasoldatene har trolig tatt seg over grensa til Kosovo.

De makedonske soldatene innstilte artilleriilden og regjeringstalsmennene dempet språkbruken før Nato-generalsekretær George Robertson og EUs samordner for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Javier Solana, landet i Skopje - i et nytt forsøk på å skape en fredelig løsning.

- Tid for politikk

De to kom for å fortelle makedonerne at de må dempe seg og ikke bruke for harde midler i offensiven mot geriljaen.

- Nå er det tid for politikk. Målene kan ikke nås med geværer, sa Solana.

- Regjeringen har fratatt geriljaen de militære stillingene. Nå må den erobre også de politiske stillingene, sa Robertson, før han og Solana startet samtalene med Makedonias president Boris Trajkovski.

Makedonia har full støtte i sin kamp for å bevare landets enhet og territorielle integritet. Men EU- og Nato-lederne er bekymret for at overdreven voldsbruk fra regjeringsstyrkene bare vil føre til det motsatte, nemlig at flere albanere fylker seg rundt geriljaen.

Derfor får regjeringen i Skopje klar beskjed om å innlede forhandlinger med representanter for landets store albanske mindretall.

<B>PÅ FLUKT:</B> Albanerne fra Makedonia flyktet fra kampene nord for Tetovo gjennom snødekte fjell over grensa inn i Kosovo.