Geriljaen har Skopje i sikte

Den albanske geriljaen har fått fotfeste i en by bare 10 kilometer fra Makedonias hovedstad Skopje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste utviklingen lover dårlig for forsøkene på å få i stand en politisk løsning på konflikten, selv om EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana lørdag fikk alle de politiske partiene til å stille seg bak en ny fredsplan fra landets president, Boris Trajkovski.

Mens partiene forhandlet seg imellom og med EUs utsending, fortsatte regjeringsstyrkene offensiven mot geriljakontrollerte landsbyer lenger nord i landet. Kampene der og geriljaens framrykking mot hovedstaden utløste en ny flyktningstrøm.

Norske i beredskap

Geriljasoldater fra den nasjonale frigjøringshæren UCK har inntatt byen Aracinovo bare 10 kilometer øst for Skopje. Det var lørdag ikke meldt om kamper i byen.

I tillegg til hovedstaden har geriljaen dermed også andre strategisk viktige mål innen rekkevidde, som den internasjonale flyplassen og Makedonias eneste oljeraffineri.

Aracinovo ligger dessuten bare en mils vei fra den norske KFOR-leiren i Makedonia, der et støtteelement på ca. 70 soldater holder til, i Banski Rid like ved flyplassen. Pressetalsmann Kjell Grandhagen i Forsvarets overkommando sier til NTB at det er innført økt beredskap i leiren, og at nordmennene nå ikke bruker motorveien men en annen vei inn til Skopje.

- Vi har ikke hørt skyting fra Aracinovo, men hører fortsatt granatnedslag fra området ved Kumanovo lenger nord, sier Grandhagen. Det norske støtteelementet kan fortsatt operere som normalt. Flyplassen var lørdag også i vanlig drift.

Aracinovo

RØMMER: En ny flyktningestrøm har gått fra Makedonia til Kosovo de siste dagene, etter at den albanske geriljaen har inntatt en by bare ti kilometer fra hovedstaden Skopje. Foto: SCANPIX/AP
RØMMER: En ny flyktningestrøm har gått fra Makedonia til Kosovo de siste dagene, etter at den albanske geriljaen har inntatt en by bare ti kilometer fra hovedstaden Skopje. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Regjeringen lovte lørdag å ta tilbake Aracinovo, som nærmest er en forstad til Skopje. Byen skal være infiltrert av mange hundre geriljasoldater.

- Vi vil ikke tillate at en eneste centimeter av Makedonia blir et friområde for terrorister, sa innenriksminister Ljube Boskovski til makedonsk TV. Han sa at regjeringsstyrkene venter på ordre om å gå til aksjon. Ifølge Boskovski er det mellom 700 og 800 «terrorister» i Aracinovo.

- De har gode våpen, granatkastere og maskingeværer, sa ministeren.

Regjeringsstyrkene satte opp en veisperring i utkanten av Skopje, bemannet av 20 soldater fra elitestyrken Tigrene. 3.000 av de 10.000 innbyggerne i Aracinovo skal ha flyktet fra byen. En geriljakommandant sa at hans menn hadde rykket inn i byen etter anmodning fra innbyggerne der, som klaget over overgrep fra regjeringsstyrkene.

- Vi er her for å forsvare vårt folk, sa kommandanten Hoxha, som hevdet at geriljaen når som helst er i stand til å rykke inn i Skopje

Tilbakeslag

Uttalelsene fra Boskovski var lite egnet til å dempe inntrykket av et alvorlig tilbakeslag for regjeringsstyrkene, ikke minst symbolsk, siden hovedstaden nå er innen rekkevidde for geriljaen.

Regjeringsstyrkene har de siste ukene forgjeves prøvd å jage geriljaen ut av et område nord i landet, der et titalls albanskbefolkede landsbyer fortsatt kontrolleres av geriljaen. Geriljaen kontrollerer også drikkevannsreservoaret til byen Kumanovo med rundt 100.000 innbyggere, som har vært uten vann i fire dager.

På flukt

Mer enn 1.700 Makedonia-albanere flyktet fredag over grensen til Kosovo, det høyeste tallet på flere uker ifølge Røde Kors.

FNs høykommissær Ruud Lubbers ga indirekte, og kanskje uforvarende, geriljaen sin støtte da han inspiserte den viktigste grenseovergangen mellom Makedonia og Kosovo.

- Der hvor det finnes demokratiske rettigheter, er det ingen grunn til å slåss, og ingen grunn til å flykte, sa Lubbers.

Geriljaen sier den slåss for det albanske mindretallets politiske og demokratiske rettigheter. Albanerne utgjør mellom en firedel og en tredel av Makedonias befolkning.

(NTB)

RØMMER: En ny flyktningestrøm har gått fra Makedonia til Kosovo de siste dagene, etter at den albanske geriljaen har inntatt en by bare ti kilometer fra hovedstaden Skopje. Foto: SCANPIX/AP