Geriljaen står i gatene

Våpenhvile og skjebnens øyeblikk for Makedonia: Vi kjører i den øverste gata langs fjellsida, da vi plutselig hører noen som brøler «Stopp!».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TETOVO (Dagbladet): Bak oss til venstre står seks- sju unge geriljasoldater med våpnene rettet mot oss.

Granatene fra den makedonske hærens kanoner slo ned i fjellsida vest for Tetovo og landet stadig nærmere byen utover ettermiddagen i går. Den albanske geriljaen kom nedover mot bebyggelsen.

DE KOMMER UT fra en hage mellom to hus, nervøse, forundrede og ganske rasende. Vi er fullstendig overraskede. Vi er bare fem- seks hundre meters vei fra torget i Tetovo, Makedonias nest største by, og her står de albanske opprørerne inne i byen!

Det er bare drøye seks timer til en våpenhvile undertegnet både av Makedonias regjering og opprørerne skal tre i kraft, ved midnatt. Begge sider kjemper til det siste for å ha et best mulig utgangspunkt for forhandlingene.

Tetovo er i all hovedsak en albansk by, der de albanske opprørerne har sterk støtte blant innbyggerne. Og bortimot alle albanerne er enige i de politiske kravene. Unge som gamle albanere forteller at de føler seg som annenrangs borgere i landet. De vil ha inni grunnloven at albanerne akkurat som slaverne er landets statsbærende folk. De vil ha undervisning på albansk. Og de vil ha staten til å godkjenne det albanske universitetet i Tetovo. I vestlige ører lyder det ikke som urimelige krav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer