Geriljaen tok militære gisler i Kosovo

PRISTINA/OSLO (Dagbladet): Kosovo Frigjøringshær (UCK) trappet på dramatisk vis opp den allerede spente atmosfæren i går, og satte samtidig OSSE på sin første virkelige ildprøve i Kosovo. Først drepte de tre serbiske politifolk i ett angrep. Så tok de åtte serbiske soldater til fange i et annet angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Seint i går kveld var to kolonner med militære kjøretøyer på vei til åstedet for det siste angrepet. I albanske bydeler av Pristina, Kosovos hovedstad, var det i går kveld satt ut serbiske soldater på vakt.

Dette skjedde dagen før lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Norges utenriksminister Knut Vollebæk, skulle dra til Balkan, deriblant til Kosovo. OSSE har i Kosovo satt i gang sin største operasjon noensinne. Et sendelag med observatører er på plass for å overvåke den skjøre våpenhvilen og om mulig dempe spenningene mellom det albanske flertallet og det serbiske mindretallet, mellom UCK-geriljaen og serbiske styrker fra hæren og politiet.

Observatørene sitter nå et sted mellom aske og ild, mens faren for en ny runde i borgerkrigen er overhengende. Sendelaget skulle etter planen telle opptil 2000 personer uten våpen, men bare rundt 1200 er hittil på plass i Kosovo.

I går kveld var OSSE opptatt med å mekle mellom de albanske opprørerne i UCK og den serbiske regjeringen. Dette skjedde på anmodning fra UCK. Jørgen Grunnet, pressetalsmann for OSSE, sa til Dagbladet at OSSE har stilt seg villig til å opptre som mellomledd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer