Geriljaen tok militære gisler i Kosovo

PRISTINA/OSLO (Dagbladet): Kosovo Frigjøringshær (UCK) trappet på dramatisk vis opp den allerede spente atmosfæren i går, og satte samtidig OSSE på sin første virkelige ildprøve i Kosovo. Først drepte de tre serbiske politifolk i ett angrep. Så tok de åtte serbiske soldater til fange i et annet angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld var to kolonner med militære kjøretøyer på vei til åstedet for det siste angrepet. I albanske bydeler av Pristina, Kosovos hovedstad, var det i går kveld satt ut serbiske soldater på vakt.

Dette skjedde dagen før lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Norges utenriksminister Knut Vollebæk, skulle dra til Balkan, deriblant til Kosovo. OSSE har i Kosovo satt i gang sin største operasjon noensinne. Et sendelag med observatører er på plass for å overvåke den skjøre våpenhvilen og om mulig dempe spenningene mellom det albanske flertallet og det serbiske mindretallet, mellom UCK-geriljaen og serbiske styrker fra hæren og politiet.

Observatørene sitter nå et sted mellom aske og ild, mens faren for en ny runde i borgerkrigen er overhengende. Sendelaget skulle etter planen telle opptil 2000 personer uten våpen, men bare rundt 1200 er hittil på plass i Kosovo.

I går kveld var OSSE opptatt med å mekle mellom de albanske opprørerne i UCK og den serbiske regjeringen. Dette skjedde på anmodning fra UCK. Jørgen Grunnet, pressetalsmann for OSSE, sa til Dagbladet at OSSE har stilt seg villig til å opptre som mellomledd.

Tre politifolk drept

De tre politifolkene ble drept da de kosovoalbanske opprørsstyrkene i UCK skjøt en panserbrytende rakett inn i politiets panserbil idet den kom kjørende på veien nær landsbyen Suva Reka, fem mil sør for Pristina, ifølge det serbiske mediesenteret i Pristina. To av politifolkene ble drept på stedet, den tredje på vei til sykehus. Fire politifolk og to sivile ble alvorlig såret i kraftig skuddveksling etterpå. Dette skjedde litt etter klokka 10 på formiddagen.

Det er første gang UCK har ødelagt et av regjeringens panserkjøretøy siden kampene i Kosovo begynte i februar i fjor. Dette bekrefter også meldinger om at UCK-geriljaen har fått tak i kraftigere våpen i det siste.
Rasende serbiske kvinner i landsbyen stengte deretter hovedgata i protest og forlangte at serbiske myndigheter slår tilbake mot UCK.

UCK sa etterpå at angrepet var et svar på et serbisk artilleri-angrep mot en albansk landsby i nærheten.

Militær konvoi

En times tid seinere viste UCK enda kraftigere muskler. Opprørerne gikk til angrep på en militær jugoslavisk konvoi, som var på vei med matforsyninger til soldatene ved en base nord for byen Kosovska Mitrovica, 40 kilometer nordvest for Pristina på veien mot Beograd. UCK tok åtte serbiske soldater til fange. Politiet og hæren, begge deler i serbiske hender, forsøkte i går å befri gislene, meldte det serbiske mediesenteret, men det var uklart hva dette innebærer.

Dette er første gang UCK har tatt militære soldater til fange. Serbiske myndigheter forlangte fangene løslatt innen klokka 17.30, men sa ingenting om hva de ville foreta seg dersom kravet ikke ble oppfylt. Det ble det da heller ikke innen fristen.

Mekling

Seint i går kveld så man to kolonner med militære kjøretøyer fra den jugoslaviske forbundshæren, som serbernes kontrollerer, forlate en base fire kilometer utenfor Pristina med kurs mot Kosovska Mitrovica. Dermed kunne det se ut som om hæren igjen vil gå til angrep mot opprørerne, for første gang siden NATO truet med å bombe serbiske mål i oktober. Avtalen mellom Jugoslavia og NATO som ble inngått den gang, kan være sammenbruddet nær.

Forhandlingene i går kveld, mellom geriljaen og myndighetene med OSSE som mellomledd, skal dreie seg om utveksling av fanger, opplyser gode kilder til Dagbladet. Det skal dreie seg om soldater «av ulik rang», hevder kildene, noe som kan tyde på at en eller flere offiserer er blant fangene.

For Jugoslavias president, Slobodan Milosevic, må de være nærmest politisk umulig å forhandle eller å gi etter for UCK, som gjennomført kalles «terrorister» på offisielt hold. OSSE er derfor nå satt på sin første virkelige ildprøve ved å skulle være budbringer mellom partene.
Det serbiske mediesenteret meldte i går også om tre trefninger mellom regjeringsstyrker og opprørere langs grensa til Albania, der UCK-styrker angivelig forsøkte å ta seg over grensa.

Som tegn på ytterligere spenning anklaget Albanias regjering Jugoslavia for å ha krenket albansk luftrom to ganger dagen i forveien. Hettekledte serberne som torsdag satte opp sperringer på alle hovedveiene inn til Pristina, hadde fjernet disse i går, unntatt på hovedveien mellom Pristina og Prizren, Kosovos nest største by.