Geriljaen vil kjempe videre

PRAHA (Dagbladet): Den massive serbiske militære offensiven i Kosovo har denne uka jaget titusener kosovoalbanere på flukt og tvinger UCK-geriljaen til å endre taktikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ingen sjanser til å utkjempe slag mot tanks og helikoptre, innrømmer kosovoalbanske kilder overfor Dagbladet.

Den serbiske offensiven er den største siden uroligheten startet i vår.
- Vårt svar nå er tradisjonell geriljakrig, der vi satser på nålestikkaksjoner og begrensede slag som vi kan vinne. Vi regner med at dette blir en langvarig krig, sier eksilalbaneren Bilal Sherifi i Genhve til Dagbladet.

Han er talsmann for Kosovos folkebevegelse (LPK) som er nært knyttet til UCK. LPK står daglig i kontakt med geriljaen.

Han vil ikke være med på at UCK er knust, selv om han innrømmer at geriljaen har lidd nederlag.

Store tap

UCK kontrollerer i dag bare ti prosent av landområdene i Kosovo, hevder innenriksdepartementet i Beograd. Før den serbiske storoffensiven startet for en uke siden, hadde geriljaen kontroll med over 40 prosent av provinsen.

På et møte med EU-diplomater varslet den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic i går at de militære operasjonene er innstilt inntil videre.

- Milosevic holder ikke sine løfter. Vi har beviser for at de serbiske troppene fortsetter offensiven, ble det hevdet ved kosovoalbanernes informasjonssentrum i provinshovedstaden i går kveld.

- Inntrykkene er forferdelig. Store deler av Kosovo er omdannet til et spøkelseslandskap, sa den tyske diplomaten Wolfgang Ischinger.
Diplomatene forsøker nå å få i gang forhandlinger og president Milosevic har signalisert at han er villig til å diskutere selvstyre for provinsen.

Intern strid

Den albanske lederen Ibrahim Rugova ønsker forhandlinger. Han forsøker å få satt sammen en koalisjon der også UCK er med. Men uenigheten er stor i albanernes egne rekker.

Ifølge LPK-lederen Bilal Sherifi er så mange som 300000 fordrevet fra sine hjem på grunn av kampene, som har kostet hundrevis av liv. Han understreker:

- Vi har tapt noen slag, men ikke krigen. Dersom vi gir opp, vet vi hva som venter: massakre og etnisk rensing. Vi har flertallet av befolkningen, moralen og fjellene på vår side. Vi er forberedt på å holde ut. Det går ingen vei tilbake for oss.