Geriljaens triumfdag

LIKOVC (Dagbladet): UCK-geriljaen og kosovoalbanerne jubler. Regimet i Beograd har bøyd av for albanerhærens maktdemonstrasjon. I dagene framover vil til sammen ni albanske geriljasoldater bli satt fri fra serbernes fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gledesstrålende tar UCK-leder Jakup Krasniqi imot gratulasjoner fra sine offiserskolleger i den kosovoalbanske geriljaen etter at han i går hadde forhandlet fram betingelsene for å løslate de åtte jugoslaviske soldatene som hadde vært holdt som fanger siden forrige fredag.

UCK-lederne firet ikke en tomme. Den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic hadde truet med stormangrep. Nå ble Balkans mektige mann tvunget til retrett.

Gjenforent

I går ettermiddag kunne de serbiske og montenegrinske soldatene og deres familier juble da de under oppsyn av OSSE-observatører ble gjenforent i Bajgorafjellene, 50 kilometer nordvest for provinshovedstaden Pristina. Seks døgns redsel i geriljaens varetekt var over.

Snart kan også albanske familier glede seg over å få sine pårørende hjem fra jugoslaviske fengsler. De ni albanerne - åtte menn og en kvinne - som skal settes fri, ble tatt til fange under en voldsom trefning med serbiske soldater på grensa mellom Albania og Kosovo 14. desember. 36 av deres venner ble drept.

- Albanerne vil bli satt fri i løpet av maksimalt ti dager. Vi har Beograds ord for at garantien vil bli overholdt. De vil bare ikke innrømme det offentlig. Til det er dette et for stort prestisjenederlag for dem. Det er ingen tvil om at president Milosevic personlig har godkjent betingelsene.
Dette bekreftet en høytstående diplomat til Dagbladet etter at ledere i UCK-geriljaen i går hadde forhandlet i nesten seks timer med OSSE-sjef William Walker, USA-ambassadør Christopher Hill og EU-ambassadør Wolfgang Petrisch.

- Vi har fått igjennom en fair avtale. Vi har fått garantier for at alle betingelser vil bli oppfylt, sa amerikaneren Walker, som leder OSSEs observatørkorps i Kosovo.

- Vi går ut fra at løftene vi har fått, blir innfridd, sa UCK-leder Jakup Krasniqi.

Ringte og ringte

Forhandlingsdramaet i UCK-hovedkvarteret ilandsbyen Likovc, en times kjøring opp i fjellene vest for Pristina, kunne lett ha veltet avtalen om løslatelse av de jugoslaviske soldatene som utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk hadde fått i stand dagen før. Det var et pokerspill med høy innsats. Hadde forhandlingene brutt sammen, hadde ikke bare livene til de seks jugoslaviske soldatene ha vært i fare. Den tre måneder lange våpenhvileavtalen kunne ha blitt sprengt og avløst av ny krig.

OSSEs innsats i Kosovo kunne ha lidd et skipbrudd. Stadig ble forhandlingene med UCK-geriljaen avbrutt mens diplomatene fra OSSE, EU og USA ringte jugoslaviske myndigheter for å konferere om garantiene fra Beograd. Regnet pisket ned over den forblåste fjellandsbyen.
- Avtalen er et stort gjennombrudd for det internasjonale samfunnets innsats i Kosovo. Nå kan vi ta fatt på det virkelig teller, å få i gang reelle forhandlinger om fred og provinsens autonomi, understreket EU-ambassadør Wolfgang Petrisch til Dagbladet etter møtet.

Anerkjennelse

Rammene rundt møtet i Likovc demonstrerte UCK-geriljaens styrke. Huset der forhandlingene ble ført, var omringet av uniformerte UCK-soldater med skarpladde automatgeværer og selvsikker opptreden. I området krydde det av UCK-soldater.