Geriljagruppa stemples som terrorister av USA, NATO og EU. Nå slåss de med USA mot IS

Kjemper side om side med peshmergaene i Irak.

KJEMPER MOT IS: Styrker fra Kurdistans Arbeiderparti avbildet i byen Makhmur i går. Gerlijagruppa skal ha base i byen, og slåss sammen med kurdiske peshmergastyrker mot IS. Foto: REUTERS/Stringer
KJEMPER MOT IS: Styrker fra Kurdistans Arbeiderparti avbildet i byen Makhmur i går. Gerlijagruppa skal ha base i byen, og slåss sammen med kurdiske peshmergastyrker mot IS. Foto: REUTERS/StringerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De kurdiske Peshmerga-krigerne har de siste ukene kjempet mot Den islamske stat (IS) i Irak, og fått støtte i form av blant annet amerikanske luftangrep.

Nå har Peshmerga-styrkene og USA fått en uventet alliert i geriljakrigere fra Kurdistans Arbeiderparti (PKK), skriver blant annet Wall Street Journal og Financial Times i dag. Den militære og politiske organisasjonen blir av USA, EU og NATO ansett som en terrororganisasjon.

Kjemper med store styrker De kurdiske militærstyrkene skal i dag ha tatt tilbake kontrollen av den svært strategisk viktige demningen i Mosul. Demningen i det nordlige Irak har vært beleiret av IS-styrker i nesten to uker. I løpet av helga har de presset IS' styrker mer og mer, og med kraftige luftangrep fra USA, lykkes de i dag å ta over demningen.

Jagerfly, bombefly og droner ble brukt under angrepene, men kampene og midlene som føres mot IS i Irak fører også med seg en sur bismak for USA.

For mens irakiske regjeringsstyrker og peshmergaene er viktige allierte i regionen, er den tilsynelatende rekrutteringen av de svært hardbarkede geriljastyrkene fra PKK mer bekymringsverdig for USA.

PKK kjempet for en uavhengig kurdisk stat i Tyrkia i over 28 år, og startet et opprør som i løpet av åra kostet over 40 000 menneskeliv, en konflikt som ble mindre betent etter en våpenhvileavtale i fjor. Det er imidlertid dette opprøret som har ført til det internasjonale opprøret mot gruppa - og fått dem på USA og EUs terrorlister.

PKKs mange underoganisasjoner har også kjempet med store styrker mot Den islamske stat og andre ekstremistiske grupper i den syriske borgerkrigen. De har også vært opptatt av å beskytte den kurdiske selvstyret i Irak.

Hundrevis av geriljakrigere skal ha slått seg sammen med peshmerga-styrkene i området rundt Erbil og Sinjar-fjellet, der tusenvis av yezidier er blitt fordrevet opp i fjellene, og blitt utsatt for flere groteske massakrer av jihadister fra Den islamske stat.

- Like viktig som peshmergaene Peshmergaene blir regnet som Iraks største militærmakt, og har blitt sett på som de eneste som kan stoppe IS' brutale framferd i Irak.

PKK skal nå ha satt opp en base i byen Makhmour som nylig ble gjenerobret fra IS. En av PKKs talskvinner sier til Financial Times at gruppa er like viktig for nedkjempingen av IS i Irak som amerikanske luftangrep.

- Vår støtte er akkurat like viktig for peshmergaene som de amerikanske angrepene - bombinger alene kan ikke ødelegge gerilaljegruppene. Det vet vi av personlig erfaring, sier Sedar Botan, ifølge Financial Times.

Hun har kjemptet for PKK i årevis og er klar på hva deres mål med involveringen i Nord-Irak.

STYRKET: PKK skal i etterkant av borgerkrigen i Syria har blitt styrker kraftig, og har i flere Midtøsten-land kjempet mot radikale islamistiske terrorgrupper. Foto: REUTERS/Stringer
STYRKET: PKK skal i etterkant av borgerkrigen i Syria har blitt styrker kraftig, og har i flere Midtøsten-land kjempet mot radikale islamistiske terrorgrupper. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

- Vi vil kjempe til hele Kurdistan er trygt, sier hun.

- Samarbeider ikke med terrorister Wall Street Journal møtte også en av PKKs kommandører ved gruppas treningsleir i den syriske byen Derik i helga.

- Den irakiske hæren har kollapset og peshmergaene har feilet. Vi er de enste styrkene som gang etter gang har nedkjempet jihadister. De frykter oss, og selv om ingen hjelper oss, blir vi stadig større og mer erfarne, forteller Kawar Singali ifølge avisa.

Det er foreløpig ikke sikkert om PKK har bistått direkte i gjenerobringen av Mosul-demningen, men ifølge Wall Street Journals opplysninger fra PKK selv skal de ha møtt amerikanske militærrådgivere ved Sinjar-fjellet, og diskutert den humanitære krisa beboerne i området står overfor.

Det amerikanske forsvaret kan ikke bekrefte om dette møtet tok sted, men ifølge en talsmann er det vanskelig for USAs militære ledelse i Washington å vite hvem som kjemper i frontlinjene i Irak.

Talsmannen påpekte også at PKK er ansett som en terrororganisasjon, og at USA ikke samarbeider med dem.

USA-støtte USA har siden 8. august gjennomført i alt 68 luftangrep i Irak, hvorav 35 har vært støtte til irakiske styrker i nærheten av Mosul-demningen, opplyser Pentagon videre.

FLYKTNINGER: Tusenvis av yezidier har blitt drevet på flukt i Nord-Irak. Dette bildet viser en flyktningleir ved grensebyen Zakho. Foto: EPA/STR
FLYKTNINGER: Tusenvis av yezidier har blitt drevet på flukt i Nord-Irak. Dette bildet viser en flyktningleir ved grensebyen Zakho. Foto: EPA/STR Vis mer

For sju år siden skrev en av Pentagons samarbeidspartnere i Irak en rapport som satte lys på en rekke strukturelle problemer på demningen, og advarte mot de katastrofale følgende som kunne skje om IS tok kontrollen over den.

I rapporten sto det at en feil ved demningen kunne sende en 20 meter høy bølge over deler av Nord-Irak.

- I verste fall vil det bety store tap av liv og eiendom, sto det i rapporten. 

Amerikanerne brukte 27 millioner dollar for å forbedre demningen, men uro og kaos førte til at arbeidet ikke kom noe vei. I rapporten står det at demningen sto i fare for å falle sammen.

En rekke av luftangrepene har også vært for å stoppe nedslaktingen av sivile i landsbyer i Nord-Irak.

BRUTALE: IS-styrkene er blitt kjent for sin brutale framferd. Dette bilder skal vise massehenrettelse av irakiske sikkerhetsstyrker tidligere i sommer. Foto: AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN
BRUTALE: IS-styrkene er blitt kjent for sin brutale framferd. Dette bilder skal vise massehenrettelse av irakiske sikkerhetsstyrker tidligere i sommer. Foto: AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN Vis mer

Etter gjenerobringen av Mosul-demningen, sier nå irakiske styrker at de også ønsker å gjenerobre storbyen Mosul, som ble tatt av Den islamske stat i juni år.