Geriljakrigere tatt med våpen på vei til Norge

Skulle skaffe penger til separatistkampen i Tsjetsjenia, ifølge svensk politi.

GJEMT I RESERVEHJULET: Et automatvåpen av typen Skorpio 7,65 mm, et våpenmagasin og en lyddemper lå gjemt i reservehjulet på bilen de tre tsjetsjenske mennene kjørte. Foto: TULLVERKET
GJEMT I RESERVEHJULET: Et automatvåpen av typen Skorpio 7,65 mm, et våpenmagasin og en lyddemper lå gjemt i reservehjulet på bilen de tre tsjetsjenske mennene kjørte. Foto: TULLVERKET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): I mars i fjor ble tre tsjetsjenske menn stanset i tollen i Sverige. I reservehjulet på Audien de kjørte lå det skjult tre automatvåpen, ammunisjon og en lyddemper.

Tsjetsjenerne oppga at de var på vei fra Østerrike til Norge for å besøke venner og for å fiske.

Svensk politi og påtalemakt mener de skulle bruke våpnene til å begå ran, og at de skulle til Norge for å samle inn penger og rekruttere soldater til separatistvirksomhet i hjemlandet.

- Planla ran
Da de tre tsjetsjenerne ble stanset i tollen i Trelleborg, Malmö, fattet tollerne raskt mistanke. Den antatte hovedmannen og senere domfelte 27-åringen satt i baksetet på bilen av typen Audi A3.

Mens hovedmannen manglet høyrearmen, manglet mannen i forsetet begge armene. En tredje mann var derfor hyret inn som sjåfør.

Den 27 år gamle hovedmannen hadde forlatt krigshandlingene i Tsjetsjenia, der han mistet høyrearmen på grunn av russerne, og bosatt seg i Østerrike.

Da tollerne tok ut reservehjulet på bilen og scannet det, oppdaget de at noe var gjemt inni hjulet. Da de skar det opp fant de våpen, ammunisjon og en lyddemper gjemt bak avispapir og en svart boblejakke.

På et tidspunkt mens hovedmannen var overlatt til seg selv i avhørsrommet, ødela han en USB-brikke, som han delvis forsøkte å gjemme bak en radiator. Senere forklarte han at minnebrikken inneholdt bilder av søsteren og moren, som han ikke hadde sett på flere år.

Visestatsadvokat Ola Sjöstrand i Malmö bekrefter overfor Dagbladet.no at en av politiets hovedteorier var at de tre mennene planla ran.

- Når noen kommer med så mye våpen, ammunisjon og svarte klær er det nærliggende for politiet å mistenke ran, sier Sjöstrand.

Til Norge
I avhør nektet alle tre for å ha kjennskap til våpnene. Den 27-årige hovedmannen mente våpnene var plassert der for å lokke ham i en felle.

TO PISTOLER: To halvautomatiske pistoler av typen Crevena Zastava 7,65 mm lå også skjult i reservehjulet. Foto: TULLVERKET
TO PISTOLER: To halvautomatiske pistoler av typen Crevena Zastava 7,65 mm lå også skjult i reservehjulet. Foto: TULLVERKET Vis mer

Til politiet forklarte 27-åringen at de to armeløse mennene og sjåføren var på vei fra Østerrike til Norge for å besøke venner og for å fiske. Han var ikke i stand til å oppgi navn på vennene eller nøyaktig hvor han skulle.

I tillegg sa han at han skulle kreve inn gjeld fra en person ved navn Sajfodin, et ikke uvanlig fornavn i det tsjetsjenske eksilmiljøet, der mange opererer under flere navn.

- De sa de bare skulle fiske, og mente selv de var turister. Jeg har min teori om at de skulle til Norge for å snakke med sine tsjetsjenske brødre, og skaffe penger til sin virksomhet, sier visestatsadvokat Ola Sjöstrand til Dagbladet.no.

Penger og rekruttering
Ifølge den svenske sikkerhetstjenesten SÄPO har 27-åringen en ledende stilling for de tsjetsjenske flyktningene i Vest-Europa.

Med Dokka Umarov, en organisasjonen som er stemplet som terroristgruppe av russerne, i ryggen har han ansvar for innsamling av penger og rekruttering av soldater i Europa.

Derfor koblet SÄPO seg raskt på saken, da han ble arrestert etter tollbeslaget. Den svenske sikkerhetstjenesten ønsker ikke å kommentere saken direkte overfor Dagbladet.no, men bekrefter at de holdt løpende kontakt med etterforskerne av saken.

I juni ble den 27 år gamle hovedmannen dømt for grovt smuglingsforsøk. I januar ble han sluppet fri, og ble utvist fra Sverige.

Tsjetsjenia:

• Tsjetsjenia er en republikk i den russiske føderasjonen beliggende i den nordlige del av Kaukasus.

• Tsjetsjenia har vært en torn i øyet på Russland i over to århundrer, og har bare korte perioder hatt selvstendighet.

• 1994-1996 - Den første tsjetsjenske krig.

• 1999-2002 - Den andre tsjetsjenske krig.

• Etter at russerne tok kontroll over Groznyj har det vært få kamphandlinger og seperatistene har gått over til å bruke geriljataktikk og terrorangrep.

• Den tsjetsjenske opprørslederen Shamil Basajev ledet en rekke store terroraksjoner, deriblant gisselaksjonen på barneskolen i Beslan.

• Den russiskvennlige presidenten Ramzan Khadyrov beskyldes for å ta i bruk grove midler for å stanse separatistene.

• I Norge bor det rundt 7000-8000 tsjetsjenere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer