Geriljaleder dømt til 35 års fengsel

En høytstående leder i den colombianske geriljagruppen FARC ble tirsdag dømt til 35 års fengsel. Samtidig ble nok en geriljaleder pågrepet av hæren i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge myndighetene er Ricardo Palmera den øverste FARC-lederen som noensinne er pågrepet i Colombia.

Tirsdag ble han dømt til 35 års fengsel for å ha bortført en tidligere borgermester i byen Valledupar.

Palmera, som er kjent under krigernavnet Simon Trinidad, er også tiltalt for mange andre forhold, og straffen kan bli mangedoblet når disse sakene kommer for retten.

Fra før er han dømt til drøyt seks års fengsel for å ha tilhørt FARC, Latin-Amerikas eldste og sterkeste geriljagruppe som antas å ha 17 000 soldater.

Palmera, som var ungdomsvenn av tidligere president Andres Pastrana og deltok under fredsforhandlinger som brøt sammen i 2002, ble pågrepet i nabolandet Ecuadors hovedstad Quito i januar og deretter utlevert.

Pågrep ELN-leder

Samtidig med at dommen mot Palmera ble kjent, meldte regjeringshæren i Colombia at de også hadde pågrepet en av lederne i landets nest største geriljagruppe, ELN.

Daniel Beltran ble pågrepet i byen Pereira, 250 kilometer vest for hovedstaden Bogota. Myndighetene knytter ELN-lederen til en rekke bortføringssaker og andre væpnede aksjoner, blant dem drapet på en senator i 1997.

- Dette er en av ELNs viktigste strateger når det gjelder bortførings- og utpressingsaksjoner, sa en talsmann for regjeringshæren.

Nye voldshandlinger

I Colombias tredje største by Cali ble en tidligere borgermester skutt ned og drept på åpen gate tirsdag. Politikeren, som var kjent som en hissig bekjemper av korrupsjon, hadde overlevd fem tidligere attentat.

I Tame øst i Colombia ble en åtte år gammel gutt drept og 18 mennesker såret under et bombeattentat tirsdag. Myndighetene anklager FARC for å ha stått bak.

Borgerkrigen i Colombia, der venstreorientert gerilja, høyreorienterte militsgrupper, regjeringsstyrker og kokainmafiaen kjemper mot hverandre, har kostet 40 000 mennesker livet bare det siste tiåret.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer