Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Geriljaveteran kan bli president

Populær fordi han ikke lyver.

FRA KRIGER TIL PRESIDENT Tidligere geriljaleder og presidentkandidat Jose Mujica (74) ligger an til valgseier i Uruguay på søndag. Foto: SCANPIX/ REUTERS
FRA KRIGER TIL PRESIDENT Tidligere geriljaleder og presidentkandidat Jose Mujica (74) ligger an til valgseier i Uruguay på søndag. Foto: SCANPIX/ REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Lille Uruguay, klemt inne mellom kolossene Brasil og Argentina, har lykkes i å skape seg en rolle som kontinentets pioner. I helgen er det valg i landet. Enda en karismatisk søramerikansk president ser ut til å komme til makten

Det er ikke bare størrelsen som skiller landet fra sine naboer. På Plaza Independencia i hovedstaden Montevideo stanser bussene så fort en fotgjenger setter et bein ut i gata. Argentinske og brasilianske turister ler av vennligheten.

Plassen er dessuten tilpasset funksjonshemmede, som følge av en lov som trådte i kraft i 2007.

Omfattende reformer

Det er ikke bare de funksjonshemmede som har fått det bedre de siste årene. Rettighetene til kvinner og homofile er også blitt styrket.

- Vi snakker om før og etter Frente Amplio, sier Alvaro Queiruga i organisasjonen Ovejas Negras (Svarte får) med henvisning til alliansen av partier fra sentrum og venstresiden i uruguayansk politikk.

Ovejas Negras arbeider for homofiles rettigheter, og Queiruga har registrert en rekke milepæler den siste tiden. Blant annet kan homofile fritt adoptere og inngå partnerskap. I tillegg blir kvinner kvotert inn i kongressen og det er blitt tillatt å bytte kjønn.

- Vi er pionerer i Sør-Amerika. Ikke noe annet land har vært i nærheten av det vi har fått til de siste årene, sier Queiruga.

- Svak kirke

Endringene skjøt fart da Frente Amplio brøt høyresidens regjeringsmonopol i 2004.

- Det er klart at dette i stor grad skyldes at Frente Amplio har satt disse spørsmålene på dagsorden, men det har også mye å si at den katolske kirken står svakere her enn i resten av Latin-Amerika, sier Antonio Cardarello ved La Republica-universitetet i Montevideo.

Han mener at kirkens svake posisjon har gjort det lettere å gjennomføre reformer. Tidligere i år var det bare presidentens veto som hindret legalisering av abort.

- Den kommende presidenten vil trolig godkjenne denne loven, påpeker Cardarello.

- Ærlig politiker

Mannen han snakker om er Jose «Pepe» Mujica. Alle meningsmålinger tilsier at 74-åringen vil vinne valget, selv om det etter alt å dømme må to valgomganger til.

Mujica entret den politiske scenen på 1970-tallet da kjempet i Tupamaros-geriljaen mot diktaturet som den gang hersket i Uruguay. Den kampen endte med 14 års fengsel for Mujica.

- Han er en uvanlig politiker som sier det han mener. Man kan være uenig med ham, men man kan ikke beskylde ham for å lyve. Det er noe av grunnen til at han er blitt så populær, mener Cardarello.

Tidligere har Mujica framstått som en radikal politiker på venstre fløy, men i valgkampen har han moderert seg og slått fast at han heller mer mot de moderate venstrepartiene i Chile og Brasil.

Mujicas hovedmotstander i søndagens valg er Luis Lacalle fra det konservative partiet Nacional.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling