Gerry Adams vurderte å drepe John Hume

LONDON/OSLO (Dagbladet): Sinn Feins president Gerry Adams vurderte i 1982 om IRA skulle drepe John Hume, lederen for de nordirske sosialdemokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Årsaken var hans sterke posisjon blant nasjonalistene i Nords-Irland. Gerry Adams drøftet attentatplanene med flere IRA-offiserer.

Også disse opplysningene stammer fra den tidligere IRA-offiseren Sean O'Callaghan og hans nye bok «Informatøren». Gerry Adams tok opp spørsmålet om et attentat mot John Hume med Sean O'Callaghan mens IRA-ledelsen vurderte å kjøpe store mengder stjålne våpen fra Vestby i Norge.

- Gerry Adams ble først orientert om tilbudet om å kjøpe stjålne våpen fra Norge, og deretter spurte han oss om hvordan vi mente IRA skulle løse problemet John Hume og partiet SDLP, hevder Sean O'Callaghan i boka.
Ryktet om at Gerry Adams og kretsen rundt ham vurderte å iverksette et attentat mot John Hume på 1980-tallet har tidligere vært lansert, men Gerry Adams har alltid benektet at han ba om en vurdering av et slikt attentat.

John Hume er ikke overrasket over opplysningene om Gerry Adams mordplaner, men kan heller ikke bekrefte at informasjonen er korrekt.
Arkitekten bak Nord-Irlands ferske fredsavtale bekrefter derimot at det har vært mange attentater mot ham og hans familie.

Samtidig som Adams skal ha vurdert å få Hume likvidert, var den samme Hume ivrig opptatt av å få Adams i tale. Dialogen mellom de to la grunnlaget for den historiske fredsavtalen det nordirske folk nå skal stemme over.

Hume har til tross for alle attentatene og truslene aldri hatt politibeskyttelse.

- Jeg har kjempet hele mitt liv mot våpnene, så da kunne jeg ikke leve et liv omgitt av våpen, sier Hume til Dagbladet.

- Tenk selv, en politimann kjører meg hjem en kveld, jeg går inn i huset, og han må kjøre tilbake. Da tar de ham. Noe slikt kunne jeg ikke leve med, fortsetter lederen for Nord-Irlands største katolske parti, SDLP.

- Nå er det hele forhåpentligvis og heldigvis slutt, sier Hume til Dagbladet om drapsforsøkene og bombetruslene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer