Gerry Conlon fra «Guildford Four» døde i dag

Ble utsatt for et av tidenes justismord og satt feilaktig fengslet i 15 år.

SLUPPET FRI: Her er Gerry Conlon endelig en fri mann etter ankesaken til «Guildfourd Four» i 1989. (AP Photo/PA Wire, file)
SLUPPET FRI: Her er Gerry Conlon endelig en fri mann etter ankesaken til «Guildfourd Four» i 1989. (AP Photo/PA Wire, file) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gerry Conlon (60) gikk i dag tidlig bort i Belfast i Nord-Irland. Conlon er kjent som en av mennene i «Guildfourd Four», fire menn som ble feilaktig dømt til livstid i for et bombeangrep på puben «Horse & Groom» i byen Guildfourd i England i 1974.

Sju mennesker døde i angrepet og flere ble skadet.

Conlon, Paul Hill, Patrick «Paddy» Armstrong og Carole Richardson ble dømt til livstid i 1975 og sonet alle over femten år før de 19. oktober 1989 ble frikjent i en ankedomstol i London.

Justismord De fire mennene ble uskyldig dømt, og Conlons historie er gjort kjent gjennom filmen «I fars navn», hvor Daniel Day-Lewis portretterer Conlon. Gerry Conlons far Guiseppe ble arrestert da han reiste fra Belfast til London for å hjelpe sønnen. Guiseppe døde i fengsel.

- Jeg har vært i fengsel for noe jeg ikke gjorde. Jeg er fullstendig uskyldig, sa Conlon da han kom ut fra retten i 1989.

I 2005 fikk de fire en fullstendig unnskyldning fra den daværende britiske statsministeren Tony Blair. Han uttalte at dommen var et justismord.

- De fortjener å bli totalt og offentlig frikjent, sa Blair til Det britiske Underhuset.

Conlon var også lettet over å få en offentlig beklagelse.

- Han gikk lenger enn vi trodde han ville og tok seg tid til å lytte til alle sammen. Du kunne se at han var beveget av det folk sa. Tony Blair hjelper til å lege sår. Dette er en dag jeg aldri trodde ville komme, sa han til BBC.

IRA-bombinger Saken mot «Guildfourd Four» ble ifølge Financial Times et symbol på kaoset som var i Nord-Irland. Det ble også et skammens øyeblikk for den britiske regjeringen, politiet og domstolen.

Det var flere lignende angrep mot puber i England tidlig på 1970-tallet. Det var den irske paramilitære gruppa IRA som sto bak angrepene.

Også i ankesaken rundt «Birmingham six», et bombeangrep fra samme periode, ble seks stykker løslatt i 1991 fordi dommen mot dem hadde feil og mangler.

Conlon ble selv en forkjemper for at alle skulle få en rettferdig rettergang, spesielt i Irland. Selv slet han med posttraumatisk stress og mareritt i flere år.

Rettferdighetsforkjemper I en uttalelse fra Conlons familie, bekrefter de at Conlon gikk bort i dag tidlig.

- Han innso at det ha oppnådde ved å kjempe for rettferdighet, hadde en stor, stor betydning, og verden åpnet øynene for de som har blitt utsatt for urettferdighet. Vi tror det endret historiens gang, skriver familien ifølge BBC.

Også Sin Féin-leder Gerry Adams mener både Gerry Conlon og hans far er noen av de mest kjente eksemplene på urettferdigheten fra britisk politi og rettssystem.

FIKK UNNSKYLDNING: Dette bildet fra 2005 viser Gerry Conlon utenfor Det britiske parlamentet etter å ha fått en unnskyldning fra statsminister Tony Blair. REUTERS/Kieran Doherty
FIKK UNNSKYLDNING: Dette bildet fra 2005 viser Gerry Conlon utenfor Det britiske parlamentet etter å ha fått en unnskyldning fra statsminister Tony Blair. REUTERS/Kieran Doherty Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer