LETTET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er glad for at den FN-ansatte nordmannen (34) som ble kidnappet i Jemen 15. januar, nå er satt fri og er i sikkerhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LETTET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er glad for at den FN-ansatte nordmannen (34) som ble kidnappet i Jemen 15. januar, nå er satt fri og er i sikkerhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Gert Danielsen (34) er satt fri i Jemen

Har vært fange hos opprørsstamme siden 15. januar. - Jeg er glad og lettet, sier Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske 34-åringen Gert Danielsen, som har vært kidnappet i Jemen, er nå løslatt. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor Dagbladet, etter at Marcus Rolandsen og Martine-stiftelsen først fikk opplysninger om dette fra Jemen.

- Forhandlingene er i havn, og det er nå bare et tidsspørsmål før han er ute. Det skal ha vært dårlig vær i området, og det er derfor han ikke allerede er fraktet bort, sa Rolandsen til Dagbladet ved 13-tida onsdag formiddag.

- Ifølge våre opplysninger fra Jemen vil han være ute i løpet av dagen. Forhandlingene med kidnapperne har gått bra, uttalte Rolandsen.

Støre lettet I morges kom bekreftelsen på at Danielsen er i sikkerhet.

- Jeg er glad og lettet over at den bortførte nordmannen er satt fri og at han er uskadd, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.
Personene bak kidnappingen skal være del av en opprørsgruppe som ønsker å presse myndighetene i landet til å løslate en av gruppemedlemmene fra fengsel.

Forhandlinger Hva som konkret har kommet ut av forhandlingene er ikke kjent, men kidnapperne skal altså være tilfreds med resultatet slik at nordmannen har kunnet settes fri.

- Hvorvidt det er utbetalt løsepenger, er noe man må spørre jeminittiske myndigheter om, sier kummunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til Dagbladet.

Nordmannen jobber for UNDP, og ble meldt kidnappet 15. januar. Nordmannen skal ha blitt bortført i hovedstaden Sanaa, for deretter å bli tatt til den østlige provinsen Maarib.

Erfaren Gert Danielsen har jobbet for UNDP i flere år og har blant annet bodd i Johannesburg, Panama, Buenos Aires og Jemen.

Han betegnes som svært erfaren, og en dyktig og stødig FN-medarbeider.

Den den jeminittiske journalisten Ahmed Aldiani, som bor i og har søkt asyl i Norge, har hatt direkte kontakt med nordmannen.

- Han sier at han er trygg og har fått mat og vann. Han vil selvfølgelig hjem, men han har det bra, sa Aldiani 16. januar.

- Jeg vil takke jemenittiske myndigheter for den målbevisste innsatsen for å fremforhandle nordmannens frigivelse. Jeg er også glad for det tette samarbeidet vi har hatt med FN i både Sanaa og New York, sier utenriksminister Støre.
 

LØSLATT: Gert Danielsen (34) ble kidnappet i Jemen. Foto: Privat
LØSLATT: Gert Danielsen (34) ble kidnappet i Jemen. Foto: Privat Vis mer