Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gest vekker oppsikt

En video av sheriff Christopher Swansons gest går sin seiersgang på nettet. Nå oppfordrer han flere politifolk til å forsøke å samle befolkningen.

STØTTER FOLKET: Sheriff i Genes County, Chris Swanson, viste sin støtte til demonstrantene i sitt politidistrikt. Video: Twitter via AP Vis mer

George Floyds dødsfall har sparket i gang brutale opptøyer i USA. Den siste uka har en rekke personer blitt meldt skadd etter sammenstøt mellom demonstranter og politifolk. Ifølge CNN skal minst 4000 demonstranter være pågrepet.

Nå går en video av sheriff Christopher Swansons gest under en demonstrasjon i Flint lørdag, sin seiersgang på nettet. Blant annet har den blitt omtalt av The Guardian og CNN.

NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om rystende scener i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

Sheriffens gest

Da Swanson merket at demonstrantene beveget seg mot det lokale sheriffkontoret, tok han og kollegene på seg beskyttelsesutstyr, forteller han til Detroit Free Press. Han sier at da han så at en av kollegene hilste på en av demonstrantene, forsto han at de var mulig å kommunisere med dem.

Videre tok han av seg beskyttelsesutstyret og henvendte seg til en av demonstrasjonslederne.

- «Hva mer må jeg gjøre?» spurte jeg. «Gå med oss», sa han. Det beste øyeblikket i min politikarriere var da jeg sa: «La oss gå». Vi gikk helt tilbake til punktet hvor demonstrasjonen startet, og jeg kunne føle en spontan følelse av fredelighet, sier Swanson.

NY VIDEO: En ny overvåkingsvideo viser sekundene før George Floyd skal ha blitt lagt i bakken. Reporter: Madeleine Liereng. Video. Overvåkingsvideo / AP Vis mer

Oppfordring

Han ber andre politifolk gjøre det samme.

- Politiledelser må ta grep for å bryte ned den første barrieren. Politiets ledere må komme seg ned fra podier, ut fra møterom og operasjonssentraler og snakke med folk. Det er forskjellen. Folk som har noe de vil si, vil fortsette å være sinte dersom ingen lytter til dem. Vi kommer ikke til å løse denne utfordringen over natta, men dere kan se hva som skjedde spontant (under demonstrasjonen i Flint journ.anm.).

Ikke-navngitte kilder opplyser til nyhetsbyrået AP at president Donald Trump ble ført til en underjordisk bunker fredag. Dette fordi hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus.

Som følge av demonstrasjonene ble Det hvite hus satt i høyeste alarmberedskap, som ikke har skjedd siden 11. september 2001.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Floyds dødsfall

Demonstrasjonene ble sparket i gang av George Floyds død. 46-åringen døde etter å ha blitt pågrepet i Minneapolis for ei uke siden.

Flere videoer fra åstedet viser hvordan en politimann presser kneet mot nakken til Floyd, mens Floyd advarer om at han ikke får puste. Dette har nok en gang rettet søkelyset mot politivold mot svarte personer i USA.

Politimannen, Derek Chauvin, er nå pågrepet og siktet for drap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!