- Ghalini tatt

Pakistan hevder å ha pågrepet en av verdens mest ettersøkte menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistan opplyser at de har arrestert den antatte al Qaida-toppen Ahmed Khalfan Ghailani - som har en amerikansk dusør på 35 millioner kroner på sitt hode.

Ghailani har vært ettersøkt i forbindelse med bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, som kostet 224 mennesker livet.

Ifølge Pakistans innenriksminister Faisal Saleh Hayat ble han pågrepet av sikkerhetsstyrker etter en 14 timer lang skuddveksling i byen Gujarat, 175 kilometer sørøst for Islamabad.

Kvinner og barn>

Fire andre menn og tre kvinner, blant dem Ghailanis usbekiske kone, ble også pågrepet under operasjonen, sammen med fem barn.

- En fenomenal suksess i den internasjonale kampen mot terror, sier Hayat som opplyser at pågripelsen skjedde etter tips.

Ghailani, som er i begynnelsen av 30-årene, er tanzaniansk statsborger. FBI har hatt ham høyt på sin liste over ettersøkte siden en domstol i New York i 1998 siktet ham for medvirkning til terroraksjonene i Nairobi og Dar es Salam.

Fire al-Qaida-medlemmer er tidligere dømt til livsvarig fengsel i USA for bombingen av de to amerikanske ambassadene som fant sted nærmest samtidig.

Blir utlevert?

Pakistan hadde fredag ennå ikke mottatt noen amerikansk begjæring om utlevering av Ghailani, og verken det føderale amerikanske politiet FBI eller representanter for amerikanske myndigheter hadde i morgentimene kommentert nyheten om pågripelsen.

- Han hadde vært i Pakistan en tid. Vi må nå finne ut hva han har gjort her og hvor stort nettverk han har i Pakistan. Først når vi har gått gjennom dette kan vi overlevere ham, sier Pakistans innenriksminister Faisal Saleh Hayat.

Lovløst område

Amerikansk etterretning og politi tror også Osama bin Laden selv og hans høyre hånd Ayman al-Zawahri skjuler seg i Pakistans lovløse grenseområder mot Afghanistan, og har lenge forsøkt å få pakistanske myndigheter til å trappe opp jakten.

Opptil 600 militante islamister med antatte bånd til al-Qaida antas å skjule seg i de uveisomme områdene, der de beskyttes av lokale stammefolk som er kjent for å ta godt vare på sine gjester.

Pakistanske styrker har rett nok gjennomført flere store operasjoner i de såkalte stammeområdene, og pågrepet hundrevis av påståtte al Qaida-tilhengere. Mange av dem er overlatt til USA.

Flere topper tatt

USA regner Pakistan som en av sine viktigste støttespillere i kampen mot al-Qaida, men klager samtidig over at landet i for liten grad har slått ned på ytterliggående islamister.

Ghailani er den fjerde al Qaida-toppen som er pågrepet i Pakistan siden en av bin Ladens nærmeste medarbeidere, Abu Zubaydah ble tatt i Faisalabad i mars 2002.

Ramzi bin al-Shaiba ble pågrepet i Karachi på årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001, mens Khaled Sheikh Mohammed som antas for å ha vært nummer tre i al-Qaidas hierarki, ble tatt i Rawalpindi i mars.

(NTB)

- TATT: Pakistan hevder å ha pågrepet den antatte al Qaida-toppen Ahmed Khalfan Ghailani.