Afghanistan:

Ghazal (8) er redd for å gå ut

Den åtteårige jenta Ghazal og afghanske barn har én ting til felles: De er aller reddest når de går til og fra skolen. Med god grunn.

FARLIG SKOLEVEI: Ghazal bor med familien i en liten landsby i Kabul-provinsen i Afghanistan. Hun er åtte år og går til skolen på egen hånd. Men det er da hun er mest redd i løpet av dagen. Åtte-åringen frykter selvmordsbombere, kidnapping og å tråkke på mulige landminer. Som jente er det heller ikke uvanlig at Ghazal blir utsatt for trakassering. Foto: Stefanie Glinski / Save the Children
FARLIG SKOLEVEI: Ghazal bor med familien i en liten landsby i Kabul-provinsen i Afghanistan. Hun er åtte år og går til skolen på egen hånd. Men det er da hun er mest redd i løpet av dagen. Åtte-åringen frykter selvmordsbombere, kidnapping og å tråkke på mulige landminer. Som jente er det heller ikke uvanlig at Ghazal blir utsatt for trakassering. Foto: Stefanie Glinski / Save the Children Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ghazal er åtte år og bor på landsbygda i Kabul provins. Det farligste hun gjør, føler hun i hvert fall sjøl, er å gå til og fra skolen. Hun er langt fra alene. Hele to-tredjedeler av Afghanistans barn er redde for å bevege seg utendørs, viser en ny rapport fra Redd Barna.

- Jeg er redd for selvmordsangrep, kidnapping og at noen vil drepe meg. Mange mennesker blir drept og ikke noe sted er trygt, sier ti år gamle Hemat, også han fra Kabul-provinsen.

Flere barn melder at de ikke går på skole, av frykt for å gå utendørs, ifølge rapporten.

Trøbbel med gutta

Det er eksplosjoner, kidnappinger eller andre former for ekstrem vold som engster barna, ifølge Redd Barna-rapporten. Skoleveien er verst. Men mange barn er også redde for å gå på markeder og andre offentlige steder, i tillegg til nær offentlige bygg og sjekkpunkt, som ofte kan være mål for militante grupper.

Jentene i rapporten opplever også å bli trakassert av gutter og menn når de beveger seg utendørs.

- Det største problemet for oss når vi går til skolen, er at gutter trakasserer oss. Jeg har sagt det til lærerne og foreldrene mine, men det er ikke noe de kan gjøre med det, sier en 12-årig jente i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer