FERIEBY: Kragerø i Telemark opplever en flom av tilreisende om sommeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERIEBY: Kragerø i Telemark opplever en flom av tilreisende om sommeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

GHB-alarm i ferieperle

Sist helg ble tre unge kvinner sendt til legevakt etter å ha vært på et utested i feriebyen Kragerø. Politiet mistenker at de har fått i seg GHB, og er åpen for at de kan ha blitt forsøkt dopet ned.

Publisert

Sist helg ble tre unge kvinner sendt til legevakta i feriebyen Kragerø i Telemark etter å ha fått i seg det politiet mistenker er det narkotiske stoffet GHB. Nå tar utestedene grep, melder Kragerø Blad Vestmar, som omtalte saken først.

- Jeg ble overrasket. Jeg har drevet i samme bransje i England en del år, og har opplevd tilfeller der. Men ikke i lille Kragerø, sier Kay Andre Myrstrand ved utestedet Verven til Dagbladet.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Mulig neddoping

Politiet er åpne for at kvinnene kan ha bli dopet ned. Myrstrand har informert sine ansatte om hendelsen, og velger nå å ta grep for å forhindre neddoping av sine gjester.

- Vi gjør alt vi kan for å ivareta våre gjester. Alle ansatte følger ekstra godt med, slik at drinker ikke blir stående igjen når folk forlater bordene. Også må folk være våkne selv, og passe på egne drinker. Vi vil også henge opp informasjonsplakater om at man skal passe på egen drink og ikke ta imot drinker fra fremmede.

Også de lokale utestedene Stopp en halv og Jensemann oppfordrer til å ikke ta imot drikke fra fremmede.

GHB: Rusmiddelet GHB fører til mange sykehusinnleggelser fordi det virker så sterkt og uforutsigbart. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GHB: Rusmiddelet GHB fører til mange sykehusinnleggelser fordi det virker så sterkt og uforutsigbart. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Frykter overgrep

Politioverbetjent Terje Sandik ved Kragerø politistasjon forteller til Dagbladet at de mistenker at det var GHB de tre unge kvinnene hadde fått i seg sist helg. Han opplyser at de ble tatt hånd om av helsepersonell.

Sandik forteller at de frykter at noen skal bli utsatt for neddoping og overgrep.

- Vi har hatt en del tilfeller tidligere med både GHB og Rohypnol. Særlig har disse rusmidlene blitt brukt i forbindelse med overgrep. Det er nok nettopp det vi er mest bekymret for i forbindelse med dette, sier Sandik til Dagbladet.

Doser fra 50 milligram gir som regel koma, ifølge Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI). En brukerdose angis ofte som en kork, og det er relativt vanlig at dette gir utilsiktede overdoser. Risikoen økes betydelig når GHB tas i kombinasjon med alkohol eller andre rusmidler.

- Det er vanskelig å slå fast hva de har fått i seg, men det er nok rusmidler kombinert med noe alkoholinntak. Vi har opprettet sak på forholdet, men har ikke mottatt prøveresultatene ennå, sier politioverbetjenten.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Oppblomstring

Hendelsen fant sted på et utested.

- Vi har også fått indikasjoner på at det var liknende hendelse helga før, som vi ikke ble gjort kjent med med det samme, fortsetter politioverbetjenten.

Kragerø er kjent som et idyllisk reisemål for nordmenn, og Myrstrand ved Verven forteller at det for tida er stor pågang av turister.

- Nå er det veldig mye folk her. Vi øker fra 10 000 til nærmere 50 000 hver sommer, sier han.

Politioverbetjent Sandik mener at pågangen er en av grunnene til at de nå opplever et økt antall henvendelser om rusmidler som GHB.

- Generelt sett ser vi en oppblomstring av slike henvendelser på sommeren i Kragerø. Det store innrykket av tilreisende er nok noe av grunnen til denne oppblomstringen. Vi ser veldig lite av den type rusmidler resten av året, men på sommeren har vi sett en økning av knyttet til den problematikken over flere år. GHB kombinert med andre rusmidler kan være veldig farlig.

HAVSNØD: Redningsskøyta «Inge Steensland» fikk en krevende jobb da mannskapet måtte redde en seilbåt i nød utenfor Arendal. Video: Torjus Sundsdal Vis mer

Oppfordringer

- Hva tenker der om at utestedene nå tar grep?

- Jeg tenker at disse grepene er helt nødvendige med tanke på utestedenes ansvarlighet overfor gjestene. Det er i alles interesse at gjestene er både trygge, og føler seg godt ivaretatt.

Politiet vil også komme med egne oppfordringer til befolkningen og turistene i Kragerø.

- Vi vil selvfølgelig anbefale å være forsiktig med hva man får i seg, ikke ta imot drikke fra fremmede og å sørge for å være sammen med personer man føler seg trygg på, avslutter Sandik.

I en rapport opplyser Oslo universitetssykehus at 0,1 prosent av befolkningen mellom 16 og 64 år oppga å ha prøvd GHB det siste året i 2017. 1,4 prosent oppga å ha prøvd GHB i løpet av livet.

Rusmiddelet omtales som uforutsigbart. I 2016 ble GHB og GBL rangert som den tredje hyppigste årsaken til akuttinnleggelser ved 15 sykehus i ni europeiske land. Hyppigheten av sykehusinnleggelser skyldes at GHB virker så sterkt, og så uforutsigbart, heller enn at det brukes hyppig, oppgir OUS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer