GHB er voldtektsmenns yndlingsdop

Det narkotiske stoffet GHB brukes skremmende ofte til å dope ned kvinner i forbindelse med voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GHB er ideelt for voldtektsmenn. Stoffet gjør offeret medgjørlig, det har en seksualstimulerende effekt og fører til hukommelsessvikt.

- Det finnes et stort antall kvinner som voldtas etter at de har blitt dopa ned med GHB, sier overlege Kai Knudsen ved Sahlgrenska sykehuset i Gøteborg til Aftonbladet.

I USA er GHB det tredje mest anvendte stoffet i forbindelse med voldtekt. Kvinnene er ute på et stevnemøte, får GHB i drinken og voldtas av mannen, er ofte ofrenes historie. GHB gir store hull i hukommelsen, men stoffet gjør også offeret mer medgjørlig.

- Det finnes kvinner som husker å ha blitt med voldtektsmannen hjem, men de kan ikke forklare hvorfor, sier Knudsen.

Hvor utbredt problemet er i Skandinavia er uvisst. Problemer i Sverige er at voldtektsofrene altfor sjeldent blir testa for stoffet. Og hvis de blir testa, skjer dette altfor sent.

- Man kan spore GHB i blod opptil tolv timer, i urin 24 timer, etter at offeret fikk dopet i seg, sier Arne Eklund ved Rettskjemisk avdeling i Linköping.

GHB er et narkotiske stoff som oppløst gir en klar løsning. Stoffet kommer også i pulverform. I for store doser gir stoffet illebefinnende, åndedrettsbesvær, kramper og du kan havne i koma. I verste fall er GHB dødelig.

De svenske legene anbefaler kvinner aldri å akseptere drinker fra fremmede.

- Man må være varsomme med drinker med salt bismak, det kan tyde på at det er blanda GHB inn i drinken.

GHBSjef for narkotikaseksjonen ved Oslo politidistrikt, Christine Fossen, med det nye motedopet GHB i en brusflaske.