Gholam kan reddes av legeattest

Myndighetene må på nytt vurdere om familien Gholam skal få bli i Norge. Dette krever advokat Trond Romstad, som mandag legger fram en ny legeerklæring om helsetilstanden til far Hussain Gholam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene hadde satt førstkommende mandag som frist for familien til å forlate landet. Fredag åpnet imidlertid Justisdepartementet for å diskutere en frivillig utreise til Pakistan på et seinere tidspunkt.

Advokat Romstad kan ikke i dag si om familien Gholam vil nekte å skrive under på en slik avtale.

- Regjeringen har lovet å gi oss en romslig frist. Hvis fristen for å reise er livsvarig, så skriver vi under, sier Romstad.

I morgen legger han fram en ny legeerklæring om Hussain Gholams helsetilstand. Han har hatt fire hjerteoperasjoner, er diabetiker og har en alvorlig øyesykdom.

- Trenger medisin

- Gholam er avhengig av kontroll, medisin og undersøkelser. I Pakistan får bare de som kan betale for det, slik hjelp, forklarer Gholam-familiens advokat.

- Myndighetene må gjøre en ny totalvurdering når den nye helseerklæringen ligger på bordet i morgen. Hvis de likevel fastholder vedtaket, går vi trolig til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De har avsagt dommer som gir personer rett til å oppholde seg i landet så lenge de fortsatt trenger legebehandling, sier Romstad.

Demonstrerte

I går samlet hundrevis av demonstranter seg utenfor Stortinget for å demonstrere mot utsendelsen av Gholam-familien. På samme sted holdt Odd Einar Dørum i fjor en kraftig appell for at familien skulle få bli i Norge. Verken han eller de andre regjeringsmedlemmene som tidligere støttet familien, var til stede.

Ministrene Jon Lilletun, Valgerd Svarstad Haugland, Odd Einar Dørum, Anne Enger Lahnstein, Magnhild Meltveit Kleppa og Kjell Magne Bondevik har alle tidligere rettet kraftig kritikk mot utvisningsforsøkene på Gholam-familien, og bedt om at de får bli.

- Jeg føler at vi har blitt brukt av Bondevik og folkene i regjeringen i et politisk spill. Var de bare ute etter å sanke stemmer da de støttet oss i fjor? undrer Ali Gholam, eldstebror i den utvisningstruede familien.

<B>VARME:</B> -Det varmer å se at noen bryr seg, sier Ali Gholam. Klassekameratene deltok i demonstrasjonen utenfor Stortinget i går.