- Gi 100000 til hver nordmann

Tentativt fem milliarder kroner årlig til helse, eldre, skole og utdanning, og ti milliarder kroner årlig i form av lavere skatter og avgifter. Slik antyder sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken at vi kan bruke oljepengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i et oppsiktsvekkende intervju i Dagbladet i går finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen slapp nyheten. Regjeringen inviterer 25 av landets fremste økonomer til et rådslag der blant annet bruk av oljerikdommen skal diskuteres.

- Dette er først og fremst et forslag for å få i gang debatten, sier Mork. Som gjerne ser at de 5 milliarder årlige kronene til offentlig sektor ledsages av en effektivisering av både eldreomsorg, helsevesen, skoler og utdanningsinstitusjoner.

Enormt heldige

Mork mener vi kan bruke 15 milliarder kroner årlig uten å spise av kapitalen.

- Det kan vi. Oljefondet vokser kolossalt fort, fortere enn de fleste aner. Vi har vært enormt heldige fordi oljeproduksjonen, oljeprisen og dollarkursen har vært på topp samtidig, sier Mork.

Tuller ikke

Alternativt nevner Handelsbankens sjeføkonom muligheten av å dele oljepengene på samtlige nordmenn, slik at vi alle i dag kunne ha fått en sjekk på drøye 100000 kroner i posten - i første omgang. Siden en årlig sjekk basert på løpende inntekter.

- Nå tuller du?

- Nei. Vi har ikke hatt noen debatt om hvorfor pengene skal holdes på statens hånd. Hvorfor skal staten forvalte alle pengene, og stå for all sparingen? spør Mork.

Han vil ikke ledes inn i en diskusjon om hvor mye oljepenger norsk økonomi vil tåle å få pumpet inn.

Mork tror ikke det vil få en dramatisk effekt på rentenivået dersom vi årlig bruker 15 milliarder kroner ekstra.

- Rentenivået er allerede høyt. Men et land som har en slik formuesøkning som vi har hatt, må i noen tid regne med en høyere realrente enn verden omkring. Men renten kan ikke være den eneste målestokken på hva som er godt for oss nordmenn. Hvis staten nå setter bom for disse pengene, skyver de bare problemene foran seg. Da vil vi ha enda større formue å diskutere ved neste korsvei, sier Mork.

UT MED PENGA! Sjeføkonom Knut Anton Mork mener vi kan spandere på oss 15 milliarder kroner årlig av oljepengene.