Gi 16-åringer stemmerett

Jeg mener en 16-åring i Oslo vet atskillig mer enn meg om hva det bør satses på når det gjelder barne- og ungdomspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

”Gi ungdom stemmerett”, skrev Magne Raundalen og Jan Vincens Steen i Dagbladet. I artikkelen peker de på undersøkelser som viser at barn og ungdom er samfunnsengasjert selv om de ikke er politisk aktive. Kronikken setter fingeren på en viktig ufordring: Å få flere unge engasjert i politikk.

Venstre har programfestet stemmerett for 16-åringer. For Venstre er det viktig at så mange som mulig av den voksne befolkningen bruker stemmeretten sin. Spørsmålet er om 16-åringer er voksne politisk sett. Hvis svaret er ja, er det i mitt hode uproblematisk at de får stemmerett.

Ifølge kommuneloven er personer under 18 år valgbare inn i kommunale utvalg, råd og nemnder. Oppfordringen fra Lokaldemokratikommisjonen var nettopp å velge inn flere under 18 år. For Venstre er det naturlig at ungdom som må betale skatt og som kan fengsles bør gis mulighet til å påvirke hva skattepengene skal brukes til og hvilket straffenivå vi skal ha. Venstre mener det er ulogisk at man anses som voksen nok til å velge trossamfunn og melde seg ut og inn av statskirken, men ikke voksen nok til å mene noe om hvordan fellesskapet skal bruke de pengene man selv bidrar med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer