Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi alle lærere et prøveår

TRONDHEIM (Dagbladet): - Alle lærere burde vært underlagt et prøveår før de får ansettelse i skolen. Vi kan ikke ta ansvar for å slippe uskikkede lærere løs på barna, sier professor Alfred Oftedal Telhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener dette er et bedre forslag enn å innføre spesielle tester av lærerne.

Telhaug satt i et offentlig utvalg som i 1996 kom med forslaget om et prøveår i en stortingsmelding om lærerutdanning. Lærerorganisasjonene gikk til kraftig angrep på forslaget, som aldri ble fremmet i Stortinget.

- Dette ble ikke foreslått for å ramme lærerne, men utelukkende for at vi ikke kan ta ansvar for å slippe uskikkede lærere løs på barna. Noen må stille seg på barnets side, sier professoren ved pedagogisk institutt på NTNU i Trondheim.

To forslag

I stedet for å innføre lærertester, vil Telhaug foreslå følgende løsning:

1. Revurder det gode forslaget om et prøveår. Da har vi en sjanse til å ta ut av rekkene de lærere som viser seg ikke å mestre oppgaven, og som viser tegn til å kunne bli til skade for elevene.

2. Skolens folk bør nå være med på en nasjonal skolevurdering. Det er ikke en test på den enkelte lærers dyktighet, men en vurdering av de enkelte skolers, og eventuelt klassers, prestasjoner ut fra nasjonale kriterier.

Han ser på det massive foreldrekravet for lærertester som et resultat av en endret holdning i befolkningen til lærerrollen, og en økende politisk fokusering på barns rettigheter.

Lærer ved kall

- Lærerne ble tidligere sett på som uselviske tjenere av fellesskapet, av og til ut ifra et kall. Nå er det lite igjen av det. Lærerorganisasjonene framstår som relativt militante kamporganisasjoner, sier Telhaug.

Han mener dette har ført til et klimaskifte, der befolkningen viser en økende vilje til å prøve å måle og kontrollere skolens resultater.

- Sett i dette lys er det kanskje ikke overraskende at så mange vil teste lærerne. På den annen side er jeg overrasket, fordi det bryter så sterkt med den tradisjon vi har, sier Telhaug.

Selv er han lite begeistret for foreldrekravet. - Det er vel egentlig et bedrøvelig signal, fordi det fokuserer så sterkt på den individuelle prestasjonen.

NYE KRAV: Det stilles nye krav til landets skoler. I Bjugn er det ikke noe å si på elevenes eller lærerens humør.