- Gi Amina Lawal asyl

Bondevik skal møte Nigerias president under verdenstoppmøtet i Johannesburg for å diskutere dødsdommen mot Amina Lawal. Samtidig ber norske organsiasjoner om at hun blir tilbudt asyl i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sine to dager på verdenstoppmøtet i Johannesburg, tar statsminister Kjell Magne Bondevik seg tid til et møte med Nigerias president Oba Sanjo. Situasjonen til dødsdømte Amina Lawal er en av sakene han kommer til å ta opp.

- Vi følger utviklingen nøye når det gjelder shariah-domstolenes avskyelige dommer overfor kvinner utenfor ekteskap. Vi har tidligere tatt opp en liknende sak med president Sanjo. Den saken endte med at dommen ble omgjort. Derfor kommer vi også nå til å ta opp Lawal saken enten i morgen eller onsdag, sier statssekretær Odd Jostein Sæter ved Statsministerens kontor til Dagbladet.no.

Sæter vil også viderebringe et protestbrev fra kvinnepolitiske talspersoner i regjeringspartiene i Nigeria til presidenten for å sette fokus på saken.

- Kvinners menneskerettigheter må bli tatt på alvor. Derfor krever vi at Amina Lawal og hennes barn umiddelbart tilbys asyl i Norge, med bakgrunn i kjønnsbasert forfølgelse, skriver styreleder Ingrid W. Jæger i paraplyorganisasjonern Forum for Kvinner og Uviklingsspørsmål (FOKUS), som representerer 58 kvinneorganisasjoner i Norge.

I dag overrekker organisasjonen det politiske brevet til Statsministerens kontor. De ber også om at Bondevik bidrar til å sikre at Nigeriansk lov blir fulgt opp i forhold til internasjonal lovgivning.

En nigeriansk domstol opprettholdt for to uker siden dødsdommen ved steining mot Amina Lawal. Forbrytelsen var sex utenfor ekteskap. Tusener har engasjert seg i saken og hun har til og med fått støtte og advokathjelp fra landets regjering.

Nigeria er delt i to når det gjelder bruk av islamske lover, shariah, som har staffer som avkutting av hender for tyveri og dødsstraff for utroskap. 12 stater i landet, hovedsakelig i de muslimske nordlige delene, har tatt i bruk lovene.

- Fokus mener at en slik krenking av kvinners rettigheter bør møtes med sanksjoner fra norsk side overfor nigerianske myndigheter. Vi ber også om at norske myndigheter redegjør for hvordan de følger opp denne saken internasjonalt blant annet gjennom sine utestasjoner, heter det i brevet.

Det ligger nå an til fornyet behandling av saken til Amina Lawal i en ankedomstol. Regjeringen i Nigeria har uttalt at de støtter Amina fullt ut.

SI DIN MENING: Les protestbrevet og skriv under nedenfor.
Navn: Epost:
Antall underskrifter:

<B>AMINA LAWAL:</B> Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ta opp saken til Amina Lawal under verdenstoppmøtet i Johannesburg.