Gi Arafat autoritet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Palestinernes leder, Yassir Arafat, bønnfalt i går sitt folk om å stanse all væpnet aktivitet for å kunne vende tilbake til forhandlingsbordet sammen med Israel. Den viktige tv-talen markerte slutten på fastemåneden ramadan og var en desperat appell til både palestinske ekstremister og Ariel Sharons uforsonlige regjering. Samtidig var det en klar beskjed om at Arafat tar det ansvaret Israel har fratatt ham.
  • Den 72 år gamle palestinske lederen er under ekstremt press fra ytterliggående palestinere, verdenssamfunnet og Sharons bruk av militærmakt i selvstyreområdene. Han er til og med satt i husarrest av regjeringen han i går tryglet om å møte til nye fredsforhandlinger. Og palestinere vet at Arafat stå r med ryggen mot veggen når han ber sine egne legge ned våpen slik at dødsfienden Sharon, som ikke vil ta Arafat i hånda, skal komme til forhandlingsbordet.
  • Arafat har forsøkt å svare på Israels og verdenssamfunnets krav om kontroll med å stenge 33 Hamas- og Islamsk Jihad-kontorer. Og alle palestinere som bryter Arafats ordre om våpenhvile vil bli pågrepet. Tragisk nok er Israel i ferd med å skyte i filler hele det palestinske selvstyret som er påkrevet for å stanse terrorismen i området.
  • Det er viktig at USAs utenriksminister Colin Powell, Russland og EU fremdeles oppfatter Arafat som palestinernes leder, men det kreves nå aktiv innsats for at Arafat ikke skal være en slagen mann. En palestinsk komm entator på BBC sa det rett ut i går: Arafat hadde hatt større sjanse til å samle sine egne hvis han kunne garantere at han hadde de samme statene i ryggen for å sikre en palestinsk stat.
  • Den palestinske kommentatoren har rett i at verdenssamfunnet taler med to tunger når det gjelder palestinerne. Lørdag la USA ned veto i Sikkerhetsrådet mot FN-observatører på Vestbredden og i Gaza. England og Norge lot være å stemme, mens 12 land stemte for FN-engasjementet. Norges unnfallenhet er ikke Oslo-avtalen verdig.