Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi barna våre et sprøyterom

De er mødre til rusmisbrukere og krever et sprøyterom til barna sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Her er Oslos sprøyterom

Mødrene er medlemmer i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS). LMS har ved flere anledninger stilt seg kritisk til et sprøyterom. Nå går de fem mødrene, med styreverv i Oslo fylkeslag av LMS, ut mot standpunktet til sin egen organisasjon:

- Selvsagt ønsker vi oss rusfrie barn og et narkotikafritt Norge, men realitetene er imidlertid annerledes. Så lenge den narkomane ønsker å dope seg, så gjør han eller hun det, sier Astri, før hun fortsetter:- Et sprøyterom bemannet med fagfolk vil gi de aller ynke-ligste et snev av menneskeverd. For oss foreldre som alltid lever med redselen for at barnet skal dø av en overdose, vil et slikt rom representere en trygghet. Helsepersonell vil være der. For mange narkomane finnes det ingen annen hånd å holde i enn den betalte, sier Astri.

Mistet sønn


Hun har en narkoman 37-årig datter som nylig er blitt rusfri. Grete har en narkoman sønn (30) som for tida sitter i fengsel. Eva har en narkoman sønn (43) som går på metadon. Torgunn mistet en narkoman sønn (37) for få år siden. Esther Neset har en narkoman sønn (30) som nå soner en dom.

Mødrene, bortsett fra en, vil ikke ha etternavnet sitt i avisa. Hensynet til barnet, søsken og øvrig familie gjør det umulig.

- Vi blir opprørte over alltid å lese om narkomane som ei gruppe. De er like forskjellige som deg og meg. Det eneste de har felles er trangen til rus, sier Esther.- For mange slitne stoffmisbrukere ville det være et positivt tilbud med et sprøyterom der de uten stress kan sette sine sprøyter. Der kunne de få veiledning, råd og hjelp. I beste fall kunne noen motiveres til behandling, fortsetter hun.

Mødrene forstår ikke at dagens praksis er bedre enn opprettelsen av et beskyttet sprøyterom.

- Tryggere tilværelse


- Oslo har allerede Norges største sprøyterom ute, rett foran øynene på folk. Det gjør jo det svært lett å rekruttere nybegynnere. Det deles daglig ut gratis sprøyter, som brukes til å utføre en ulovlig handling. Det er vanskelig å skjønne at dette er mer holdbart juridisk enn et lukket sprøyterom, sier Torgunn.

- Sprøyterom får selvsagt ingen, eller svært få, ut av narkohelvetet, men de får muligheten til å få en noe tryggere og mer verdig tilværelse, sier Astri. - Skitne portrom, offentlige toaletter og parker gjør tilværelsen svært uverdig, og i tillegg til urent utstyr og stress øker dette faren for overdose og alvorlige helseproblemer, sier hun.

KREVER HANDLING: - Et sprøyterom vil gi de aller ynkeligste et snev av menneskeverd, sier Esther Neset (i midten), Eva, Torgunn, Astri og Grete. De er alle mødre til rusmisbrukere.