Gi Blix en sjanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet FNs våpeninspektører sitt arbeid i Bagdad. Samtidig har USA bedt flere av sine allierte om å stille styrker til en krig mot Irak. Utenriksminister Jan Petersen har bekreftet at USA har tatt kontakt med Norge, og at man fra norsk side vurderer saken.

Å snakke om krig nå er å undergrave jobben den tidligere svenske utenriksministeren Hans Blix skal gjøre i Irak. Blix og våpeninspektørene han leder, trenger ro for å utføre sin vanskelige jobb. USA fortsetter å ruste opp for krig mot Saddam Hussein, og ønsket i utgangspunktet at man skulle hoppe over hele «mellomspillet» ved å sende våpeninspektører til Bagdad. Det er bekymringsfullt. Fra norsk side bør man helst konsentrere seg om å få til en fredelig løsning på Irak-konflikten.

Jan Petersen sa i Stortinget i går at Norge ikke kom til å delta i en krig mot Irak uten at denne saken blir diskutert én gang til i FNs sikkerhetsråd. Han la også to andre forutsetninger til grunn. Den ene var at en krig må føres innenfor folkerettens prinsipper, den andre at flere land må delta i en eventuell militær aksjon. Det siste høres jo greit ut. Da har man flere å skylde på om det skulle gå galt.

Norges deltakelse i krigen i Afghanistan har sitt utgangspunkt i at NATO etter 11. september i fjor baserte seg på artikkel 5, der et angrep på ett land blir sett på som et angrep på alle. Krigen mot Taliban og al-Qaida var dermed en «forsvarskrig». Det er langt vanskeligere å påberope seg noe slikt i tilfellet Irak. USA er ikke angrepet av Saddam Hussein, og despoten i Bagdad har heller ikke truet andre NATO-land. Skulle USA og dets allierte gå til militæraksjon mot Irak, har man slått fast at det er lov å gå til krig for å straffe et land som ikke etterlever internasjonale forpliktelser. Samtidig vil USA få aksept for å ta militære midler i bruk for å forhindre et «mulig angrep». Det kan skape en farlig presedens og er neppe et godt folkerettslig prinsipp.