- Gi bort forsvarsanlegg til kommunene

Carl I. Hagen vil unngå ny Bolærne-sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen vil ha et nytt system for salg av forsvarseiendommer. Han mener staten vederlagsfritt bør overføre dem til kommunene og sørge for finansiering av Forsvaret over statsbudsjettet.

Dagen før stortingshøringen om det omstridte salget av Østre Bolærne til trossamfunnet Smiths Venner lanserer Hagen en helt ny ordning. Meningen er å unngå et liknende rot i framtiden.

På landsstyremøtet til Frp søndag sa Hagen at Skifte Eiendom, Forsvarets salgsselskap, først bør undersøke om de aktuelle eiendommene kan brukes til fornuftige samfunnsmessige oppgaver. Hvis svar er ja, bør eiendommene vederlagsfritt overdras til kommunene, kort og godt gis bort.

Rett i statskassen

Dersom kommunene ikke er interessert i å ta over eiendommer og gamle forsvarsanlegg, kan de selges til høystbydende. Hagen vil imidlertid at disse pengene skal gå rett i statskassen, og ikke som i dag, at Forsvaret må sørge for en del av sine egne driftsmidler ved å selge unna eiendommer.

- Hvis kommunene kan legge fram fornuftige planer til glede for allmennheten, ja da kan staten overføre eiendommene gratis. Staten trenger jo ikke disse pengene, sier Hagen.

Hvis det er gamle bygg og anlegg som kommunene ikke ta påta seg vedlikeholdet av, kan disse selges etter budrunder. Frp-lederen mener det er på høy tid med at nytt regelverk.

- Jeg ser at Arbeiderpartiet salderer revidert budsjett med 50 millioner som skal komme fra salg av enda flere forsvarsanlegg. Når noe selges, vil vi ha pengene rett i statskassen, ikke inn i forsvarsbudsjettet. Regjeringen må ta ansvar for å fullfinansiere Forsvaret over statsbudsjettet, ikke pålegge Forsvaret denne type salgsvirksomhet, sier Hagen.

Helt på tampen

Forsvarskomiteen vil trolig sent mandag kveld eller tirsdag formiddag avgi innstilling om Arbeiderpartiets forslag til omgjøring av salget av Bolærne til Smiths Venner. Frp vil i denne innstillingen forslå at det blir innført et nytt regelverk og i merknadene forklare hvorfor dette en mye bedre ordning.

Arbeiderpartiet og SV går sammen om å kreve salget omstøtt, men trenger Frp med på laget for å sikre et flertall som kan pålegge regjeringen å ta harde midler i bruk. De to partiene vil helst ha en minnelig ordning, som betyr at Smiths Venner overtales til å trekke seg med noen millioner i kompensasjon fra staten.

Går ikke dette, noe uttalelser fra Smiths Venner tyder på at det ikke gjør, vil SV og Ap bruke statens rett til å ekspropriere eiendommen.

Hagen vil ikke gi sitt eget standpunkt til kjenne, men avventer høringen. Hver gang han blir spurt, understreker han imidlertid at salget av Bolærne er avklart. Og han vil heller ikke gå med på noen statlig omgjøring med bruk av makt.

Alt tyder derfor på at Frp støtter dette konkrete salget, men forsøker å avverge framtidige bruduljer ved å forslå en ny ordning.

(NTB-Per Christensen)