Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi de konverterte asyl, her kan de bli drept

Presten i Afghanistans eneste kirke har et klart råd til norske myndigheter: La de afghanske konvertittene få bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL, Afghanistan (Dagbladet.no): I dag tidlig slapp jeg inn på hellig grunn der ingen afghaner får gå:

På tomten til den italienske ambassaden i Kabul ligger den eneste kirken i Afghanistan.

Fader Giuseppe Moretti rister på hodet når han snakker om de afghanske asylsøkerne i Norge som skal ha konvertert.

- Afghanistan er en islamsk stat, og det er strengt forbudt å konvertere. Det vil være livsfarlige for konvertittene å komme tilbake hit, sier Moretti.

Dødsstraff

Selv om det skulle være slik at afghanerne i Norge lyver om konverteringen, kan de få store problemer i Afghanistan fordi de likevel vil kunne bli oppfattet som kristne, mener Moretti.

- Familien vil fornekte dem, og de kan bli straffeforfulgt og dømt til døden, sier han.

Norge er et stort og rikt land, påpeker Moretti.

I LIVSFARE: Fader Giuseppe Moretti råder konvertitter til å forlate Afghanistan. Foto: Anders Sømme Hammer
I LIVSFARE: Fader Giuseppe Moretti råder konvertitter til å forlate Afghanistan. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer

- Det kan ikke være snakk om så mange afghanske konvertitter. Men de få som er der, burde bli innvilget asyl i Norge, sier Moretti og viser til at trosfrihet faktisk er en menneskerett.

Undergrunnsmiljø

Moretti har vært prest i Afghanistan i ti år. Den enestående katolske kirken i Kabul har sitt utspring i en helt spesiell avtale mellom italienske og afghanske myndigheter. Som takk for at Italia var det første landet som anerkjente Afghanistan som uavhengig stat i 1919, fikk italienske myndigheter lov til å bygge kirken på ambassadetomten i 1921. Kirken er bare åpen for utenlandske statsborgere.

Konvertering er svært sjeldent i Afghanistan. Moretti har aldri møtt en afghaner som har framstått som en troverdig konvertitt.

- Det er noen som har kontaktet meg og sagt at de har konvertert. Men disse har bare vært ute etter å få hjelp til å få visum til et annet land, eller så har de bedt om penger, sier Moretti.

Han mener at afghanere som søker visum i andre land som konvertitter, raskt blir muslimer igjen hvis de får oppholdstillatelse.

Offisielt er det ingen kristne i Afghanistan. Selv om Moretti får lov til å holde messe for utenlandske statsborgere, er det forbudt for han å misjonere.

En utenlandsk journalist jeg traff for to uker siden hadde intervjuet noen få afghanske konvertitter i Kabul. Blant de utenlandske bistandsarbeiderne snakkes det om at det er et lite kristent undergrunnsmiljø. Moretti kjenner imidlertid ikke til dette.

- Hvis det virkelig finnes konvertitter i Afghanistan, råder jeg dem til å forlate landet. De vil kunne få store problemer her, sier han.

Han illustrerer ved å vise til at det på landsbygden kommer til å skape svært skarpe reaksjoner hvis en mann ikke går i moskeen og dermed blir mistenkt for å være kristen.

- Min forgjenger sa at Afghanistan kommer til å være det siste landet i verden som åpner døra for Jesus. Det er mulig det en dag kommer til å bli reist kirker ute blant folket, men det skjer ikke i nærmeste framtid, sier Moretti.

Han måtte forlate Afghanistan i 1994 da han ble hardt skadd i et rakettangrep. I 2002 vendte han tilbake. Moretti har selv aldri hatt problemer med afghanske myndigheter, men understreker at han heller ikke slipper noen afghanere inn i kirken sin.

- Jeg kan ikke ha kontakt med afghanske kristne. Jeg må respektere loven i dette landet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!