- Gi deg, Jens

Ledelsen i Arbeiderpartiet kan på sentralstyremøtet i dag bli nødt til å utsette Statoil-saken. Det vil være et oppsiktsvekkende nederlag for statsminister Jens Stoltenberg, som ønsker å legge fram saken for Stortinget i vår, men også et uttrykk for sprekkdannelser i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Ap-veteran Thorbjørn Berntsen sier det rett ut:

- Det er ingen vits i å påføre partiet unødvendig strid. La nå landsmøtet få ta denne saken. Der må enten Jens eller Thorbjørn holde et uttømmende foredrag om det ideologiske grunnlaget for privatisering i sin alminnelighet. For dette handler ikke bare om Statoil. At det haster for Statoil, er bare tull. Når det gjelder Statoil, vil det nok være kjøpere nok til høsten også, sier Berntsen til Dagbladet.

Helt utenfor partiledelsens kontroll har motstanden i partiet mot hastebehandlingen av Statoil-saken nærmest eksplodert.

Etter at representantskapsmøtene i Oppland og Troms i helga gjorde vedtak om at Statoil-saken bør behandles på landsmøtet, står et flertall av fylkespartiene bak et slikt krav.

Men striden raser langt inn i sentralstyret, stortingsgruppa og i regjeringen. Her sier sentrale kilder til Dagbladet at de, uavhengig av sakens realitet, ikke forstår hastverket.

Statsminister Jens Stoltenberg og Ap-leder Thorbjørn Jagland må sammen - før eller under sentralstyremøtet i dag - finne et grep som demper inntrykket av splittelse og uro i Ap.

En kriseløsning kan være mer informasjon og debatt i partiorganisasjonen om delprivatisering av Statoil og ny og grundigere behandling på et nytt landsstyremøte.

Ap-leder Thorbjørn Jagland vil ikke kommentere striden før etter sentralstyremøtet i dag.

- Som EU-striden

En stortingsrepresentant sier det så sterkt:

- Hvis partiledelsen kjører rått nå, kan privatiseringsdebatten eksplodere og bli like opprivende som EU-striden.

At diskusjonen om delprivatisering av Statoil til de grader har blusset opp etter at et stort flertall i landsstyret gikk inn for det, er oppsiktsvekkende. En sentral Ap-kilde forklarer styrken i opprøret med usikkerhet om i hvilken retning Ap går med Jens Stoltenberg som statsminister.

Uenighet

Det er også usikkerhet om hvorvidt Ap-leder Thorbjørn Jagland er i ferd med å miste makten til tross for at han fortsatt er partileder.

Partileder Thorbjørn Jaglands dilemma er følgende: Seinest lørdag fastholdt han at landsstyret har fattet en beslutning om delprivatisering som regjeringen nå må følge opp. På den annen side kan han ikke overkjøre partiorganisasjonen uten fare for langt større skadevirkninger.