Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi en kvinne en spade og en hakke og få henne til å jobbe? Du kan ikke gjøre det

Tyrkias president sjokkerte under kvinnemøte.

SJOKKERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: REUTERS/Umit Bektas/NTB Scanpix
SJOKKERER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: REUTERS/Umit Bektas/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sjokkerte mandag med sine uttalelser under et møte om rettferdighet og frihet for tyrkiske kvinner i Istanbul. Den konservative lederen var blant annet svært ivrig etter å påpeke alle forskjellene blant menn og kvinner.

- Du kan ikke stille menn og kvinner likt. Det er naturstridig. De er skapt annerledes, sa Erdogan ifølge nyhetsbyrået AP.

- Feminister forstår ikke morskap Erdogan anklaget også feminister for å ikke forstå hvilken høy status morskap har i den islamske troen.

- Morskap er det høyeste du kan nå. Du kan ikke forklare dette til feminister, de aksepterer ikke morskap, og tenker ikke på det på den måten, sa han.

Tidligere var Erdogan medlem av Rettferds- og utviklingspartiet (AKP), som har islamske røtter, men som har tilpasset partiprogrammet til Tyrkias sekulære grunnlov. Han forlot partiet i august for å kunne bli president.

- Du kan ikke få kvinner til å ta de samme jobbene som menn, slik tidligere kommunistregimer gjorde. Gi en kvinne en spade og en hakke og få henne til å jobbe? Du kan ikke gjøre det. Dette strider imot hennes vesen, sa Erdogan til forsamlingen.

Får kritikk - Slike kommentarer fra statlige tjenestemenn som avviser likhet mellom kvinner og menn er en viktig grunn til den økende volden mot kvinner, sier advokat og kvinnerettighetsaktivist Hulya Gulbahar til nyhetsbyrået.

Hun mener målet med slike uttalelser er å føre til diskusjon om kvinners deltakelse i det offentlige rom.

En annen oppsiktsvekkende uttalelse fra Erdogan kom tidligere denne måneden da han hevdet muslimer oppdaget det amerikanske kontinentet rundt 300 år før Christofer Columbus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling