Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi en milliard

Regjeringen bør bevilge én milliard kroner ekstra til Husbanken for å sette fart i byggingen av utleieboliger i de største byene, mener SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-politikeren mener det er på høy tid myndighetene gjør noe for å få bukt med hushaier som tjener grovt på boligmangelen.

- Vi har en skrikende mangel på utleieboliger. Resultatet er en prisspiral som rammer gruppene som har minst penger, studenter og unge i etableringsfasen, sier Djupedal.

Han er tilfreds med at finansminister Gudmund Restad signaliserer nye tiltak for å redusere de økonomiske forskjellene mellom å eie og leie.

Nyttårsaften uttalte finansministeren i Dagbladet at et av tiltakene regjeringen ser nærmere på, er å gi leietakere skattefradrag for deler av husleia.

Statsminister Bondevik gir Restad full støtte, og bekrefter at regjeringen kommer til å foreslå nye boligpolitiske tiltak i statsbudsjettet for 1999.

Milliarder

Øystein Djupedal framholder at skattefradrag på langt nær er nok. Han minner om at Stortingets flertall i fjor høst påla regjeringen å legge fram en plan for utbygging av leieboliger i de store byene.

Mangelen på utleieboliger er det største problemet. Ifølge en ny rapport fra Norges Byggforskningsinstitutt (Byggforsk) utgjør offentlige utleieboliger under fire prosent av den totale boligmassen.

I land som Sverige, Danmark og Nederland utgjør offentlig eide utleieboliger 20- 40 prosent av den totale eiendomsmassen. Byggforsk-undersøkelsen konkluderer med at behovet for kommunalt eide eller kommunalt kontrollerte utleieboliger er betydelig større enn det som tilbys i dag.

- Å bygge nye utleieboliger er den eneste måten å endre trenden på. For å sette Husbanken i stand til et slikt storprosjekt, er det nødvendig med betydelige bevilgninger. Allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren bør regjerinen foreslå å bevilge én milliard kroner ekstra til Husbanken, sier Djupedal.

God økonomi

- Husk, dette er penger som ikke går i det store sluket. Når Husbanken låner ut penger til boligprosjekter, kommer pengene tilbake gjennom renter og avdrag, sier SVs finanspolitiske talsmann.Han mener staten og kommunene bør stille opp ved å gi tomter vederlagsfritt til prosjektene

- Kommunal boligpolitikk har ofte vært et sorgens kapittel, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!