Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi feriedager

Om en uke er Arbeiderpartiets motforslag til Bondeviks kontantstøtte klart. Etter Dagbladets beregninger betyr forslaget 25 flere feriedager - om en regner ut i fra familier med barn i grunnskolens tre første klasser. Om ordningen omfatter familier med barn mellom tre og ti år, gir forslaget ti flere feriedager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gi foreldre med barn i småskolen ekstra feriedager som de kan porsjonere ut etter behov. Det er en bedre måte å bruke fire milliarder kroner på enn Bondeviks kontantstøtte, mener lederen for Ap's tenkegruppe for velferdsspørsmål, Kåre Hagen.
Hagen har permisjon fra sin stilling i Forskningsstiftelsen FAFO hvor han i en årrekke har arbeidet med studier av folks levekår. Nå sitter han på toppen av Ap-leder Thorbjørn Jaglands tenkeloft og utreder alternativer til Bondeviks modell. De skal han presentere for Ap's sentralstyre neste mandag.

Kvote

- En vei å gå er å gi småbarnsforeldre en kvote med feriedager som de selv kan porsjonere ut, for eksempel når skolene har ferie, sier Hagen . Vi møtte ham på Røa Idrettsanlegg hvor sønnen Karl (7) trengte en hjelpende hånd med snøringen på skøytene.

I likhet med sine oppdragsgivere i Ap mener han den vedtatte kontantstøtteordningen er svært dyr i forhold til målet: mer tid sammen med barna.

- Når man skal bruke fire milliarder kroner for at foreldrene skal få mest mulig tid sammen med barna, må målet være å frigjøre mest mulig samværstid mellom foreldre og barn. Bondeviks løsning er den minst effektive. Han vil bruke alle pengene på småbarnsforeldre hvor to av tre allerede har betalt omsorgspermisjon. Vi tror det er riktig å rette oppmerksomheten om tidsknappheten mot foreldre som har noe større barn.

Tidsklemma

Mange opplever først for alvor at de kommer i tidsklemme når seksåringen begynner på skolen. Skoleåret er ikke koordinert med deres ferieår. Tusenvis av yrkesaktive foreldre har slept sine seks-, sju- og åtteåringer til sine arbeidsplasser i sommerferien, i juleferien, i påske- og pinseferie. Denne gruppen småbarnsforeldre har i dag ingen rett til ekstra ferie, noe for eksempel arbeidstakere over 60 år har.

- Vi må se hvordan fellesskapet kan hjelpe barnefamiliene, ikke i form av en standardisert ordning for alle, men i form av en kvote med tid som de selv kan ta ut.
Hagen mener det er viktig at de ulike støtteordningene blir mer fleksible og i større grad tar hensyn til de ulike behovene.

Fleksibilitet

- Det er viktig å lage ordninger som folk kan utnytte på den måten som er best for dem i deres hverdagsliv. Hagen viser til at arbeidstids-, ferie- og permisjonsordninger blir stadig mer fleksible.

- Moderne produksjon tåler mer fleksible arbeidstidsordninger. Moderne arbeidsgivere er også fleksible. De har interesse av at småbarnsforeldre er effektive når de er på jobb.
Tenkegruppens arbeid er ikke avsluttet og Hagen vil derfor ikke være for presis om hvilke forslag han ender opp med. Ordningen vil bli mer sjenerøs hvis den skal rettes mot dem som har barn mellom seks og ni år enn om den blir et tilbud for alle med barn mellom tre og ti år.

MER FERIE:</B> Kåre Hagen, som leder Arbeiderpartiets tenkeloft om velferdsordningene, mener kontantstøttemilliardene heller skulle vært brukt til flere feriedager for småbarnsforeldre i tidsklemmefasen. Her sammen med sønnen Karl (7) på skøytebanen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!