- Gi fredsprisen til Bush

12 professorer, høyskolelektorer og andre intellektuelle foreslår at president George W. Bush blir nominert til Nobels fredspris, slik at han ikke setter verden i brann. Blant initiativtakerne er professorene Johan Galtung, Ottar Brox, Magnus Haavelsrud og adjunkt Mosse Jørgensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oppropet er det tatt klare forbehold:

  • Bush må unngå krig som svar på terrorhandlingene mot USA i september i år.

  • Bush må håndtere problemet terrorisme på en måte som gjør at ikke flere uskyldige liv går tapt, og sørge for at de skyldige stilles for retten.

Det var pedagogikkprofessor Magnus Haavelsrud i Trondheim som klekket ut ideen. Han har jobbet i mange år med fredspedagogikk, blant annet gjennom et samarbeid med fredsprofessor Johan Galtung.

Engstelige

- Vi var noen som snakket sammen om dette, og ble enige om å ta et initiativ. Som folk flest er vi engstelige for hva som kan komme i nær framtid, at det hele utvikler seg til en voldsspiral. Bush er i en bedre posisjon enn oss til å ta et grep om utviklingen framover.

Vi følte det var nødvendig å få fram et annet språk i mediene, et språk som taler om en annen utvikling enn den voldelige. Vi forsøker å ta et grep som hindrer at krig bryter ut, men som også sørger for at terroristene blir tatt og stilt for retten, sier professor Magnus Haavelsrud ved NTNU i Trondheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer