Gi Gjedrem frie tøyler

Sentralbanksjef Svein Gjedrem bør gis frie tøyler til å styre renta ned, selv om krona ikke er tilbake til normalen. Hvis pengepolitikken ikke legges om får vi et kraftig og langvarig tilbakeslag i norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krona skyter fart

Det mener Katharina Hoyland, makroanalytiker i den amerikanske storbanken J.P. Morgan. I en fersk rapport slakter hun den norske pengepolitikken, som hun mener har feilet og i tillegg forsterket svingningene.

- Norske myndigheter kan ikke kontrollere oljeprisen, og som det mest råvareavhengige landet i OECD vil krona alltid være sterkt påvirket av den. Derfor er det nytteløst å ha stabil valutakurs som sitt fremste mål. Myndighetene burde konsentrere seg om landets egen økonomiske helse, og heller styre renta etter inflasjonen, slik andre råvareavhengige land som Australia, Canada og New Zealand har gjort, mener Hoyland.

Ut fra forventningene til prisstigningen og presset i norsk økonomi mener Hoyland at den norske renta kan kan gå ned to prosentpoeng før sommeren, og enda et prosentpoeng før jul.

Holder myndighetene fast på fast valutakurs som sitt hovedmål, kan vi stå overfor en kraftig baksmell, mener Hoyland.

Lys i tunnelen

I likhet med mange markedsaktører, ser Hoyland svært positivt på den nye sentralbanksjefens uttalelser sist mandag, da han signaliserte at renta kan bli satt ned før krona er tilbake i normalleiet.

- Det er klart andre toner enn vi har hørt før, og en åpning i retning av inflasjonsmål. Men han er fersk, og markedet har liten erfaring med Gjedrem. Derfor vil de neste seks månedene være avgjørende. Et av hovedproblemene i dag er mangelen på klare signaler. Det fører til manglende tillit til norsk pengepolitikk, noe norske låntakere må betale for, mener Hoyland, som venter en omlegging av pengepolitikken i revidert nasjonalbudsjett til sommeren.