-  Gi ham jobb, ikke fengsel

Eivind Findreng (86) ble skamslått og truet på livet med hagle. Nå ber han om at hans unge overfallsmann slipper straffen på fire års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): -  Selv om det var ille det han gjorde, synes jeg straffen er helt feil. Ingen er tjent med at denne unge mannen blir satt i fengsel. Det vil trolig føre til at han får opplæring i forbryterverdenen, sier Findreng.

Under rettssaken tok Findreng sin overfallsmann i handa og ønsket ham lykke til.

Nå har Kragerø tingrett avsagt dommen: fire års fengsel.

Sammen med en 16 år gammel venninne var den da 17 år gamle gutten på flukt fra en institusjon i Telemark i august i fjor. Dramaet startet på Løyne camping i Vrådal, da han truet til seg en bil. Findreng ble overfalt i hjemmet sitt og slått med ei hagle i hodet og på kroppen.

Gikk amok

Minutter seinere og på vill jakt etter en bil, gikk unggutten amok i campinghytta til en kvinne og hennes to barn. Kvinnen fikk haglgeværet rettet mot hodet og trodde hun skulle dø. 18-åringens fluktforsøk mislyktes og da han nektet å overgi seg, skjøt politiet ham i armen.

-  Det som skjedde, var forferdelig. Jeg kunne blitt skutt og drept. Men jeg klarte å være rolig, minnes Findreng.

Han synes synd på 18-åringen, som har hatt en vanskelig oppvekst.

Findreng mener 18-åringen har livet foran seg - et liv han ikke bør tilbringe bak murene.

-  Han bør settes i arbeid. Noe han kan trives med. Da kan han bli en skikkelig kar. Det vil samfunnet også tjene på. Fengsel vil ødelegge for ham, sier Findreng, som ikke synes hans milde holdning er spesiell:

-  Jeg synes vi skal tilgi hverandre og gi folk en sjanse. Men for hardkokte forbrytere som har holdt på i mange år, er det ingen annen utvei enn fengsel.

-  Uvanlig

Advokat Sigurd Klomsæt, som trolig vil kjempe i neste rettsinstans for sin unge klient, har knapt opplevd en fornærmet med slike holdninger som Findreng:

-  Dette er uvanlig i et samfunn der alle vil ha mer straff og hevn.

SKUTT:</B> Den ene av de to som ble pågrepet i august ble skutt av politiet under pågripelsen. Nå er han dømt til fire års fengsel.
SKAMSLÅTT:</B> Eivind Findreng ble slått og truet på livet av den 18 år gamle hagledesperadoen. Her sitter Findreng med hodeskader etter overfallet natt til 9. august i fjor.