Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi ham munnkurv

Tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot statepidemiolog Anders Tegnell.

KRITISERES: Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, går hardt ut mot statepidemiolog Anders Tegnell. Her er Tegnell avbildet under en av de svenske helsemyndighetenes mange pressekonferanser i forbindelse med coronapandemien. Foto: NTB Scanpix
KRITISERES: Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, går hardt ut mot statepidemiolog Anders Tegnell. Her er Tegnell avbildet under en av de svenske helsemyndighetenes mange pressekonferanser i forbindelse med coronapandemien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under coronautbruddet har statsepidemiolog Anders Tegnell nærmest blitt symbolet utad på svenskenes strategi.

Men selv om mange har hedret Tegnell de siste månedene, har han tilsynelatende klart å terge på seg andre.

I et intervju med Svenska Dagbladet går tidligere statsminister Carl Bildt hardt ut mot Tegnell.

Reagerer på uttalelser

- Regjeringen burde si klart ifra til Tegnell at han burde slutte å snakke om og kritisere andre land. Med andre ord ilegge statepidemioligen en munnkurv, sier Bildt i intervjuet med avisa.

Bakgrunnen skal være at Tegnell har uttalt seg negativt om enkelte lands totale nedstengning på følgende vis: «Mye av det vi har sett, er ikke holdbart».

UNDERSØKER DØDSFALL: I Sverige kan et barn ha dødd av coronaviruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bildt er både politiker og diplomat og har vært partileder for Moderaterna, statsminister og utenriksminister opp gjennom åra. Han understreker ar han selv ville gitt Tegnell munnkurv om det var han som var statsminister i dag.

CARL BILDT: Tidligere statsminister for Moderaterna, Carl Bildt. Foto: NTB Scanpix
CARL BILDT: Tidligere statsminister for Moderaterna, Carl Bildt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg syntes ikke det er rart, og ja, det ville jeg gjort. Dette er ingen krise der man skal sette seg på noen høye hester, sier han til avisa.

I intervjuet understreker Bildt også at han mener det verste fortsatt ligger foran oss, uten at han vil male alt beksvart, men understreker at han tror denne krisa kommer til å definere begynnelsen på dette århundret langt mer enn både 11. september eller finanskrisen har gjort.

- Mye er likt

Selv om mange har vært opptatt av å kommentere forskjellene mellom de skandinaviske landenes håndtering av virusutbruddet, har norske myndigheter flere ganger uttalt at håndteringen er mer lik enn ulik.

På pressekonferansen torsdag gjentok helseminister Bent Høie at han mener forskjellene mellom Norge og Sveriges strategi overdrives.

- Veldig mye er likt, selv om vi bruker litt ulike virkemidler.

I går skapte også Tegnells uttalelser om flokkimmunitet overskrifter. På spørsmål om hva en eventuell flokkimmunitet ville bety for Stockholm, sa han nemlig at det ville ha liten betydning.

- Vi lever ikke i en så enkel verden. Da tenker man på en flokk som ikke har kontakt med en annen. På en øynasjon kan man få den effekten, men i Stockholm - som har mange som reiser inn og ut av byen, vil det ikke se sånn ut, advarte Tegnell.

Også avdelingsdirektør i Folkehelseinsitituttet, Line Vold, har understreket at flokkimmunitet ikke er en strategi for verken Norge eller Sverige.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

- Verken Norge eller Sverige har flokkimmunitet som strategi eller mål for smittevernarbeidet. Det som er viktig er å holde smittespredningen lav slik at sykdomsbyrden forblir lav og helsetjenesten ikke overbelastes, og at ringvirkninger og kostnader av smitteverntiltak skal være lave, sa Vold til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!