Gi Hamas en sjanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget på ny nasjonalforsamling i Palestina har utløst et politisk jordskjelv. Nå tar islamistorganisasjonen Hamas, internasjonalt mest kjent for selvmordsaksjoner mot israelere, over makten i de palestinske selvstyreområdene. Så er spørsmålet hvordan Israel og resten av verden forholder seg til denne situasjonen.

Kommentarene fra vestlige land var i går ganske entydige om at Hamas må avskrive vold og terror som virkemidler og anerkjenne Israels eksistens.

Både EU-landene og USA stiller i utgangspunktet

direkte krav som Hamas må innfri før det er snakk om å gå i dialog. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker imidlertid at Hamas er valgt i et

demokratisk valg og at Norge vil fortsette sitt samarbeid med palestinske myndigheter.

Vi synes Støre har en fornuftig tilnærming ved

ikke å stille ultimate krav til Hamas på forhånd. Bare det at organisasjonen har stilt opp i valg og er villig til å overta institusjoner og posisjoner som er et

resultat av Oslo-prosessen, tyder på at Hamas ikke lenger mener at vold er det viktigste maktmiddel for et fritt Palestina. Ledende Hamas-folk sa i går at de ønsker et godt forhold til utenverdenen og at våpenhvilen med Israel kan bli forlenget. Den har tross alt vart i ett år.

USAs president George W. Bush var avvisende, men også avventende overfor Hamas i går. Han er i et dilemma. Når han sier han kjemper for et demokratisk Midtøsten, er det vanskelig å avvise Hamas som seierherre i et demokratisk valg.

Valgtriumfen til Hamas har trolig kommet like overraskende på islamistorganisasjonen selv som den har gjort på alle andre. Med mange ledere som enten er drept, sitter i israelske fengsler eller befinner seg i eksil, står organisasjonen overfor enorme utfordringer. Vesten bør ikke gjøre situasjonen vanskeligere verken for Hamas eller det palestinske samfunnet ved å lukke døra. Palestina-valgets seierherrer bør få anledning til å vise om de virkelig går inn for en mer moderat politikk. Politisk press fra Vesten kan bli nødvendig, men skal Hamas gi etter for krav, må også Israel være villig til å gi innrømmelser overfor palestinerne.