Gi Hamas en sjanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Valget på ny nasjonalforsamling i Palestina har utløst et politisk jordskjelv. Nå tar islamistorganisasjonen Hamas, internasjonalt mest kjent for selvmordsaksjoner mot israelere, over makten i de palestinske selvstyreområdene. Så er spørsmålet hvordan Israel og resten av verden forholder seg til denne situasjonen.

Kommentarene fra vestlige land var i går ganske entydige om at Hamas må avskrive vold og terror som virkemidler og anerkjenne Israels eksistens.

Både EU-landene og USA stiller i utgangspunktet

direkte krav som Hamas må innfri før det er snakk om å gå i dialog. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker imidlertid at Hamas er valgt i et

demokratisk valg og at Norge vil fortsette sitt samarbeid med palestinske myndigheter.

Vi synes Støre har en fornuftig tilnærming ved

ikke å stille ultimate krav til Hamas på forhånd. Bare det at organisasjonen har stilt opp i valg og er villig til å overta institusjoner og posisjoner som er et

resultat av Oslo-prosessen, tyder på at Hamas ikke lenger mener at vold er det viktigste maktmiddel for et fritt Palestina. Ledende Hamas-folk sa i går at de ønsker et godt forhold til utenverdenen og at våpenhvilen med Israel kan bli forlenget. Den har tross alt vart i ett år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer