FRAVÆRSGRENSEN

- Gi helsesykepleier myndighet til å godkjenne fravær

Alida D' Agostino i Elevorganisasjonen mener å gi fri for å ta lappen er et ministeg i riktig retning.

RAMMES HARDEST: - Min største bekymring er den elevgruppen som rammes hardest, og som ikke klarer å komme under taket på ti prosent, fordi det er vanskelig å dokumentere fraværet deres, sier Alida D'Agostino i Elevorganisasjonen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RAMMES HARDEST: - Min største bekymring er den elevgruppen som rammes hardest, og som ikke klarer å komme under taket på ti prosent, fordi det er vanskelig å dokumentere fraværet deres, sier Alida D'Agostino i Elevorganisasjonen. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Alida D'Agostino, synes at regjeringen heller burde gitt helsesykepleierne på skolene fullmakt til å godkjenne elevenes sykefravær.

Kunnskapsdepartementet ønsker at elever på videregående skal slippe fravær for den obligatoriske delen av kjøreopplæringen, det vil si glattkjøring og langkjøring.

Forslaget ble sendt ut på høring onsdag. Endringen vil bli gjennomført fra kommende skoleår.

- Hvis jeg hadde vært i regjering, så er ikke dette den første endringen jeg hadde gjort med fraværsgrensen. Men det er et ministeg i riktig retning. Spesielt når vi vet at det er elever som får en tyngre og dyrere vei tilbake til skolebenken på grunn av fraværsgrensen, sier Alida D'Agostino, påtroppende leder i Elevorganisasjonen.

Godt gjennomslag

Hun poengterer at det spesielt for elever i yrkesfagene er viktig å få tatt førerkort, fordi det kan være en forutsetning for å få jobb.

- For dem er dette et veldig godt gjennomslag. Lappen er også en viktig for en del elever i videregående siden kollektivtilbudet er så utrolig dårlig mange steder i Norge.

- Min største bekymring er den elevgruppen som rammes hardest, og som ikke klarer å komme under taket på ti prosent, fordi det er vanskelig å dokumentere fraværet deres. Dessuten at helsesykepleiere på de videregående skolene hadde fått myndighet til å dokumentere fravær for elevene ved sykdom. Her har vi faktisk fått støtte av Allmennlegeforeningen, sier Alida D'Agostino.

- Ulik legepraksis

Hun viser til at det er stressende og belastende for elever å bruke tid og penger på legeerklæringer.

- Vår erfaring er at det også praktiseres ulikt. Noen fastleger aksepterer konsultasjon over telefon og sender dokumentasjon i posten. Andre forlanger frammøte på legekontoret, som medfører mer fravær. Elevorganisasjonen mener at helsesykepleier på skolen bør kunne håndtere de vanligste fraværsårsakene, som forkjølelse, feber, influensa, og ideelt andre årsaker som er vanskelig å dokumentere, sier Alida D' Agostino.

- Myke opp byråkratiet

AUF-leder Ina Libak mener at fraværsgrensen er en mistillit til elevene og lærerne.

LEDER: Ina Libak, leder i AU, her avbildet under Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER: Ina Libak, leder i AU, her avbildet under Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi må myke opp byråkratiet, slik at vi slipper at elevene renner legekontorene ned. Det er dyrt for elevene, tidkrevende for legekontorene og dårlig for læringen. AUF vil lytte til lærerne, elevene og helsepersonellet, sier Ina Libak.

Når det gjelder å la obligatorisk kjøreopplæring bli gyldig fravær, påpeker Libak at det er en justering som skulle vært der fra dag én.

- Alt vi vet i dag, visste vi også i 2015. Men jeg er uansett glad for at regjeringen til slutt gjør noen riktige justeringer, sier hun.

- Det underliggende problemet med grensa består fortsatt. Nemlig at en sekser-elev kan risikere å stryke i et fag, dersom man er borte en time for mye. Vi mener det er prinsipielt galt at man knytter oppmøte og kompetanse sammen. Vi vil ha andre tiltak til å få ned frafallet, sier AUF-lederen.

- Bør ikke straffes

Ada Arnstad, leder i Senterungdommen, oppfordrer regjeringspartiene til å vise større tillit til norske elever, lærere og foreldre.

LEDER: Ada Arnstad, leder i Senterungdommen.
LEDER: Ada Arnstad, leder i Senterungdommen. Vis mer

- Vi har hele tida ment at trafikkopplæring bør være gyldig årsak til fravær. Det finnes viktig kunnskap og utdanning som elevene tar del i utenfor skolen, og som de ikke bør straffes for gjennom fraværsgrensen, sier Ada Arnstad.

- Realiteten i dag er at fraværsgrensen fører til at norske elever møter opp syke på skolen, blir straffet for å engasjere seg og tar mindre kjøreskoleopplæring enn de har behov for.

- En konsekvens av å tillate dette kun for de obligatoriske timene, er at usikre elever straffes for å ta mer undervisning hos kjøreskolen.

- Hvis vi vil at unge skal være trygge trafikanter bør det ikke straffe seg i skolen at du tar til deg kunnskapen du trenger. Det er bra for den enkelte elev, men også for oss som samfunn å vite at vi utdanner trygge sjåfører vi skal forholde oss til i trafikken, sier Ada Arnstad.

Førerkort som valgfag

Tobias Drevland Lund, leder i Rød Ungdom, mener det er bra at obligatorisk kjøreopplæring ikke skal gi fravær.

LEDER: Tobias Drevland Lund, leder i Rød Ungdom. Her avbildet sammen med Mira Stokke, feministisk ansvarlig, i RU.
LEDER: Tobias Drevland Lund, leder i Rød Ungdom. Her avbildet sammen med Mira Stokke, feministisk ansvarlig, i RU. Vis mer

- Det skulle bare mangle. Rød Ungdom går inn for å gjøre lappen til et eget valgfag i videregående skole, da det i dag er svært dyrt og tidkrevende å ta lappen, sier Tobias Drevland Lund.

RU-lederen understreker at Rød Ungdom fortsatt er mot fraværsgrensen.

- Regjeringen viser til at fraværet har gått ned, men vi er fortsatt redd for frafallet. Først i 2021 vet vi om det det er økt frafall for de kullene som har opplevd fraværsgrensen fra den ble innført i 2016. Jeg er redd for utviklingen, sier Tobias Drevland Lund.

Pisk og straff

Han er opptatt av at medikamentbruken blant elevene går opp.

- De må ut med tusenvis av kroner for å få godkjent fravær av legen. Innføringen av fraværsgrensen er å starte i helt feil ende. I stedet for å få flere lærere, flere helsesykepleiere, mer praksis og mindre testing, pugging og målstyring, starter man med pisk og straff.

- Rød Ungdom vil ved første anledning kaste fraværsgrensen ut av den norske skolen, slik Rødt kasta Sylvi Listhaug ut av regjering, sier RU-lederen.