- Gi homser foreldreansvar

Hvis to homofile lever sammen med et barn, og den ene er barnets biologiske forelder, bør man vurdere å gi den andre formelt foreldreansvar for barnet, mener Venstres Harald Hove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget kommer med stor sannsynlighet til å bli tatt opp på Venstres landsmøte om 14 dager.

Hove var mannen bak Venstres forrige landsmøtevedtak hvor partiet vedtok å si minst mulig om homofile og adopsjon, men hvor man vedtok å utrede spørsmålet videre.

Men sterke krefter i Venstre ønsker at homofile skal få adoptere barn.

Nå lanserer Hove en mellomløsning han synes er bedre, men som ikke bare vil vekke begeistring hos regjeringspartneren KrF.

- Hvis begge samboerne undertegner på at den som ikke er biologisk forelder skal få foreldreansvar, er nok det en bedre løsning. Slik kan samboeren få plikter og rettigheter, uten at barnet mister rettigheter i forhold til sitt biologiske opphav, mener Hove. Han understreker at dette også gjelder i heterofile forhold hvor det fins en stemor eller stefar til barna.

I gårdagens Dagbladet fortalte to unge menn om sine erfaringer med å vokse opp med sine lesbiske mødre og deres samboere.

De ønsket begge at morens samboer skulle hatt anledning til å adoptere dem, i tilfelle deres biologiske mors død.

Hove er imidlertid skeptisk til å la homofile par få adoptere utenforstående barn.

- Vi kan ikke underkjenne at biologien diskriminerer i utgangspunktet. Er det en fordom at det må en mann og en kvinne til for å lage et barn? spør han retorisk.