Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi hviterusserne studieplass

Odd Einar Dørum vil starte aksjon for studentene i Minsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Studenter i Hviterussland tør ikke delta i demonstrasjonene i frykt for å bli kastet ut av universitetet. Presidenten truer alle studenter med at de vil miste studieplassen sin dersom de har kontakt med opposisjonen i landet.

Venstres Odd Einar Dørum er sjokkert over tilstandene i Hviterussland.

- Norge bør stille opp og tilby studentene studieplass og stipender. Disse menneskene gjør ikke annet enn å praktisere sine borgerrettigheter, og det er uhørt at det skal føre til at de mister studieplassen sin, sier Dørum til Dagbladet.no

Vil ha solidaritetsaksjon

Dørum mener norske universiteter og myndigheter bør ta initiativ til en solidaritetsaksjon sammen med de andre nordiske landene.

- Vi må alle ta et tak. Dette er en veldig spesiell situasjon. Frie intellektuelle er en forutsetning for demokrati, og når Europas siste diktatur opptrer på denne måten må vi handle, sier Dørum.

Han er for tiden på reise i USA sammen med Stortingets utdanningskomité og er imponert over mange av universitetene han har besøkt.

- Når jeg ser hvordan disse universitetene tar inn folk fra hele verden fordi de er flinke, blir det enda klarere at vi har et ansvar for å hjelpe studenter i andre land.

ARRESTERT: Venner og slektninger av de arresterte demonstrantene ventet i dag med mat og klær utenfor fengselet. Foto: SCANPIX
ARRESTERT: Venner og slektninger av de arresterte demonstrantene ventet i dag med mat og klær utenfor fengselet. Foto: SCANPIX Vis mer

Venstremannen håper å få med seg andre politikere til å starte en solidaritetsaksjon.

Kommer til Norge

Den hviterussiske opposisjonslederen Alexander Milinkevitj er invitert av Helsingforskomiteen til Norge. Hvis det er mulig kommer han til landet allerede i slutten av neste uke, skriver VG Nett.

- Jeg var i Hviterussland frem til onsdag, og hadde en rekke samtaler med ham. Han takket ja til vår invitasjon, og ga uttrykk for at han ønsket å få gjennomført besøket så fort som mulig, sier generalsekretær Bjørn Engelsland i Den norske Helsingforskomite.

image: - Gi hviterusserne studieplass

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!