Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gi kvinner rett til keiser- snitt

- Det nytter ikke lenger å romantisere om hvor naturlig, godt og sunt det er å føde vaginalt. Dagens kvinner må ha rett til å velge keisersnitt, om de ønsker det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fødselsspesialist og gynekolog Josef Ekgren i Oslo som kommer med denne brannfakkelen. Han tror retten til selvbestemt keisersnitt kan bli den siste store kampen mot kvinneundertrykkelse.

Den frittalende gynekologen mener gravide kvinner trenger en ny lov som gir dem rett til å bestemme fødselsmetode selv på linje med selvbestemt abort.

- I abortloven er kvinnens rett til å bestemme godt ivaretatt, slik at ingen lege har rett til å moralisere. Det er på tide med en lov som tydeliggjør for fødselsleger at de ikke kan legge press på den gravide kvinnen og på den måten neglisjere hennes frie vilje, sier Ekgren.

Men norske sykehus streber etter å ha færrest mulig keisersnitt. Dette mener Ekgren harmonerer dårlig med tida vi lever i.

Holdningsendring

- Dagens kvinner, den såkalte TV-generasjonen, har ikke den samme kraftige bekkenmuskulaturen som kvinner hadde før. I tillegg er dagens nyfødte større, og kvinnens alder høyere. Samtidig vil den gravide selv bestemme hvordan hun skal føde sitt barn. Dette vil gi flere keisersnitt, sier Ekgren.

Han har tidligere jobbet som fødselslege på Ullevål sykehus og Rikshospitalet. Nå driver han egen praksis på Majorstuaklinikken i Oslo.

- Det strebes etter å få ned keisersnittraten fra dagens 14 prosent. Slike målsettinger gir ikke gravide kvinner mye håp om å få bestemme over egen kropp. Her må det en holdningsendring til, mener Ekgren.

- I dag kan kvinner velge keisersnitt hvis de har fødselsangst. Det burde ikke være nødvendig å gi kvinnen en angst- og depresjonsdiagnose for at hun skal få keisersnitt.

Naturlig fødsel er hva de fleste kvinner ønsker og velger. Dette støtter jeg fullt ut. Men ikke alle kvinner egner seg psykisk eller fysisk.

Skader i underlivet

Fødselsspesialisten og gynekologen mener det hersker føydale tilstander på fødeavdelingene her i landet.

- Overlegene har et behov for å markere hvem som bestemmer. Fødselen blir ofte romantisert, samtidig som det er et faktum at minst hver tredje kvinne som føder vaginalt, får fødselsskader. De vanligste komplikasjonene er revning, livmor- og skjedeframfall, som kan gi bleiekrevende urin- og avføringslekkasjer. Disse kan oppstå umiddelbart, eller 10- 30 år seinere. Hvert år opereres 1000 kvinner for disse skadene, understreker fødselsspesialisten.

Han mener at komplikasjoner ved keisersnitt, som blødninger, infeksjoner og blodpropp, er veldig i fokus her i landet, samtidig som risikoen ved en naturlig fødsel ikke blir snakket særlig om.

For tre år siden skapte den frittalende gynekologen storm etter han uttalte at han ville valgt keisersnitt som ikke deformerer underlivet - hvis han var kvinne.

- Jeg er opptatt av å si sannheten, og tror at jeg i løpet av disse årene etterpå har vært med på å gjøre det lettere for kvinner å velge forløsningsmetode, sier Josef Ekgren.

Han kaller Den norske Lægeforening for «Norges sterkeste fagforening».

Keisersnittklinikker

Ekgren ønsker seg egne keisersnittklinikker med godt trente fødselsleger. Det mener Ekgren vil bringe komplikasjonsraten ved planlagte keisersnitt til under en prosent, slik den er ved de beste private klinikkene i USA.